Value Stream Mapping: Krijg inzicht in verspillingen

Soms kan het erg lastig zijn om verspillingen in de bedrijfsprocessen te ontdekken en te verhelpen. Value Stream Mapping helpt organisaties bij het identificeren van verspillingen in specifieke (deel)processen van de productie. We leggen je uit hoe deze waardestroomanalyse werkt, welke verspillingen je kunt ontdekken en hoe je zelf een VSM model kunt invullen.

Wat is Value Stream Mapping?

Value Stream Mapping (afgekort VSM), noemen we in het Nederlands ook wel een waardestroomanalyse. Ook VSM Lean is een populaire benaming, omdat het een veelgebruikte tool binnen de Lean methode is. Value Stream Mapping wordt ingezet om een bedrijfsproces visueel te maken. Dit wordt gedaan om verspillingen in het proces te ontdekken en inzichtelijk te maken, om deze daarna te kunnen verhelpen. Op die manier helpt waardestroomanalyse bij het efficiënter maken van de processen. Bijvoorbeeld doordat VSM workflows kan optimaliseren, doorlooptijden kan verminderen en de kwaliteit kan verbeteren. Allemaal door verspillingen op te sporen en te elimineren. 

Wat zijn de voordelen van Value Stream Mapping?

Value Stream Mapping kan bij ieder productieproces waar sprake is van herhaaldelijke stappen en overdrachten worden toegepast. Dit maakt waardestroomanalyse breed inzetbaar. Maar er zijn meer voordelen waar je als bedrijf van kunt profiteren als je VSM Lean toepast:

  • Verspillingen worden sneller ontdekt. Door deze te elimineren, kun je het proces veel efficiënter maken. Bijvoorbeeld door wachttijden te beperken en overproductie te voorkomen. 
  • De klanttevredenheid wordt verhoogd. Door het elimineren van verspillingen en het stroomlijnen van het proces, profiteren klanten van producten die beter voldoen aan de verwachtingen en de wensen.
  • De kwaliteit wordt verbeterd. Doordat VSM Lean het makkelijker maakt om potentiële problemen en de oorzaken te identificeren, kunnen ook de maatregelen om de problemen op te lossen sneller worden doorgevoerd. Dit komt de algehele kwaliteit ten goede.
  • Er vindt een doorlooptijdverkorting plaats. Het bepalen en verhelpen van knelpunten in het proces, maakt dat de doorlooptijden verkort kunnen worden en er sneller kan worden ingespeeld op klantbehoeften.
  • Efficiëntie, efficiëntie en nog meer efficiëntie. Met Value Stream Mapping leer je het proces steeds beter kennen. Hierdoor worden inefficiënties sneller herkend en kunnen deze vlot worden verminderd. Stapsgewijs werk je dus continu toe naar een efficiënter proces.

Welke vormen van verspilling zijn er?

Value Stream Mapping kan verschillende vormen van verspilling in een proces aan het licht brengen. Al deze verspillingen hebben een behoorlijke invloed op de uiteindelijke efficiëntie van het proces en de kwaliteit van het eindproduct. De belangrijkste verspillingen zijn:

  • Overproductie: Het produceren van meer voorraad dan er daadwerkelijk nodig is om te voldoen aan de klantvraag.
  • Wachttijden: Tijd verspild aan het wachten op materialen, informatie of goedkeuringen. Vaak ligt de oorzaak van deze verspilling in onvoldoende communicatie of planningen die niet optimaal zijn.
  • Transport: Onnodig transporteren van materialen of informatie tussen processen. Dit transport kan zowel intern als extern plaatsvinden.
  • Voorraad: Te veel voorraad die kosten met zich meebrengt, zonder directe toegevoegde waarde te leveren. Opslag van de voorraad kost vervolgens ook weer onnodig veel ruimte.
  • Bewegingen: Onnodige bewegingen van mensen of apparatuur die geen waarde toevoegen aan het proces. Vaak wordt dit veroorzaakt door slechte voorbereiding of een werkplek die niet efficiënt is ingericht.
  • Overprocessing: Het uitvoeren van meer bewerkingen dan nodig om het gewenste resultaat te bereiken.
  • Defecten: Fouten of gebreken die leiden tot herstelwerk of afkeuring. Door middel van automatisering en procesconfirmatie kan deze verspilling vaak al enorm worden verminderd.

Hoe werkt Value Stream Mapping?

Value Stream Mapping werkt door het visualiseren van het proces van begin tot eind, inclusief materialen en informatieflow. Een zorgvuldig samengesteld team gaat op zoek naar verspillingen in het proces. Ze identificeren knelpunten als wachttijden of overproductie en ontwikkelen op basis hiervan verbeterstrategieën. VSM neemt dus een volledig proces onder de loep om dit (deel)proces zo efficiënt mogelijk te maken.

Hoe maak ik een VSM?

Een Value Stream Mapping maken klinkt moeilijker dan het is. Als je de volgende stappen volgt, heb je jouw VSM model zo compleet.

Stap 1: 

Kies een product of een complete productgroep om te verwerken in jouw VSM model. Zo kun je de focus leggen op één specifiek onderdeel van het aanbod. 

Stap 2: 

Zet op papier hoe de huidige situatie omtrent het product eruit ziet. Dit doe je het makkelijkst middels een stappenplan, waarin iedere stap en iedere wachttijd wordt opgenomen. Het schema dient alle stappen te omschrijven die nodig zijn om het complete product af te kunnen leveren.

Stap 3:

Omschrijf wat de ideale situatie voor het product zou zijn. Verwerk deze situatie ook weer in alle stappen. Analyseer vervolgens wat de verschillen zijn tussen de huidige situatie en de gewenste situatie voor in de toekomst. Je weet nu waar de knelpunten liggen en op welke vlakken je actie moet ondernemen. 

Stap 4:

Stel prioriteiten in de actiepunten en voer de verbeteringen door die nodig zijn om het doel alsnog te behalen. Maak hiervoor een tijdlijn, waarop de deadlines worden weergegeven en procestijden en doorlooptijden inzichtelijk kunnen worden gemaakt, om progressie visueel te maken.

Voorbeeld van een VSM model

Stel je voor: Een fabriek waar auto’s worden geproduceerd wil graag op zoek gaan naar verspillingen, om de efficiëntie te kunnen verhogen en de klanttevredenheid te kunnen optimaliseren. Er wordt gekozen voor het toepassen van VSM. Een Value Stream Mapping voorbeeld zou dan kunnen zijn: 

Een team van ingenieurs wordt samengesteld om het gehele proces onder de loep te nemen. Dit kan het produceren van de gehele auto zijn of slechts van één onderdeel. Er wordt gekozen voor het gebruiken van een online platform, waarop afwijkingen van het gewenste proces snel inzichtelijk kunnen worden gemaakt. Hier voeren ze al hun bevindingen door. Ze identificeren waar materialen worden opgeslagen, hoe ze worden bewerkt en welke machines worden gebruikt. Terwijl ze de stroom van materialen en informatie volgen, markeren ze waar verspillingen optreden: overproductie, wachttijden of onnodige transporten bijvoorbeeld. Na een grondige analyse ontstaat een gedetailleerde kaart (map), die de huidige staat van het proces weergeeft en kansen voor verbetering benadrukt.

Optimaliseer bedrijfsprocessen met EZ-GO

Het EZ-GO platform biedt een digitale en overzichtelijke oplossing voor het optimaliseren van bedrijfsprocessen en het implementeren van Value Stream Mapping. Door middel van digitale workflows en real-time inzichten stelt het platform bedrijven in staat om processen te analyseren, verbeteringen te identificeren en efficiëntie te verhogen. Met functies als geautomatiseerde rapportage en taakbeheer, kunnen teams samenwerken aan het identificeren en elimineren van verspillingen. We laten je graag zien hoe dit werkt, middels onze EZ-GO demo.