Iedere fabriek kan in een best case scenario vertrouwen op werknemers en machines die optimaal presteren. Het meten van machineprestaties is alleen vaak eenvoudiger dan het meten van menselijke prestaties. Om deze prestaties toch in kaart te brengen, pas je Performance Management toe. In deze blog vertellen we meer over deze methode en het bijbehorende Performance Management System.
Wat is Performance Management?
Performance Management wordt omschreven als een strategisch proces, waarbij fabrieken de prestaties van medewerkers plannen, monitoren en beoordelen. Dit alles om de prestaties te kunnen verbeteren en zo de bedrijfsdoelstellingen te bereiken. Focuspunten van Performance Management zijn onder andere het stellen van duidelijke doelen, het creëren van een cultuur van continue feedback en het evalueren van prestaties. Ook het aanbieden van voldoende kansen aan medewerkers om zichzelf te ontwikkelen is onderdeel van het proces. Performance Management helpt op die manier bedrijven bij het samenbrengen van de individuele doelen en de teamdoelen, zodat er op een breder level kan worden gewerkt aan meer efficiëntie, motivatie en betrokkenheid. Om dit te bereiken richten organisaties zich met Performance Management op elementen als prestatiebeoordelingen en coaching, maar ook het aanpakken van eventuele prestatieproblemen die opgevallen zijn.
Wat is een Performance Management System?
Een Performance Management System, ook wel PMS of Performance Controle System genoemd, is een softwaretool die speciaal ontwikkeld is voor organisaties die het prestatiemanagement binnen het bedrijf graag beter willen structureren en automatiseren. Dit houdt in dat bedrijven met de Performance Management software makkelijker doelen kunnen stellen, de voortgang kunnen meten, feedback kunnen geven en prestatieboordelingen kunnen uitvoeren. Met de Performance Management Software profiteer je daarnaast van beter gestroomlijnde communicatie, meer transparantie en sneller inzicht in de verbeteringsbehoeften. Het centrale platform is namelijk zowel voor werkgevers als werknemers beschikbaar, waardoor beide partijen belangrijke gegevens kunnen invoeren, analyseren en rapporteren.
Wat zijn de belangrijkste onderdelen van een Performance Management System?
Een goed PMS zorgt voor een effectieve aanpak van prestatiemanagement binnen de organisatie, met veel structuur. De volgende onderdelen zijn dan van groot belang, om het Performance Control System optimaal in te kunnen zetten:
- Doelstelling en planning: Het vaststellen van duidelijke, meetbare doelen die in lijn zijn met de bedrijfsstrategie, zijn het startpunt om intern helderheid te creëren over de verwachtingen en de acties die nodig zijn om deze waar te maken.
- Prestatiemonitoring: Het continu volgen van de progressie ten opzichte van de gestelde doelen, waarbij er regelmatige check-ins plaatsvinden. Doorlopende communicatie is onmisbaar, als je prestaties goed in kaart wilt kunnen brengen.
- Feedback en coaching: Het geven van constructieve feedback en ondersteuning om prestaties te verbeteren, is nodig om bewustzijn te creëren en teams te motiveren om naar optimale prestaties te blijven streven. Functioneringsgesprekken kunnen onderdeel zijn van deze feedback- en coaching momenten.
- Prestatiebeoordeling: Formele evaluaties om de prestaties te beoordelen, vaak jaarlijks of halfjaarlijks. Hiertoe behoort ook het achterhalen van redenen bij eventuele ondermaatse prestaties, zodat deze in de toekomst voorkomen kunnen worden. Om de vaardigheden van medewerkers te achterhalen, kan er een digitale skills matrix worden gebruikt, die laat zien welke prestaties een medewerker zou moeten kunnen behalen.
- Ontwikkelingsplannen: Het vaststellen van opleidings- en ontwikkelingsbehoeften onder het personeel, om medewerkers te helpen met het doormaken van groei die het bedrijf natuurlijk ook weer ten goede komt. Betrek medewerkers ook zeker bij nieuwe ontwikkelingsplannen en geef ze inspraak in het type training dat aangeboden moet worden.
- Beloning en erkenning: Het koppelen van prestaties aan beloningssystemen, zoals bonussen of promoties, helpt bij het vasthouden van motivatie en betrokkenheid. Het toont waardering aan de medewerkers en creëert een beter teamgevoel op de werkvloer.
- Documentatie en rapportage: Het vastleggen van prestaties en het maken van rapporten, die ingezet kunnen worden voor analyses en besluitvorming. Hiermee leg je een goede basis voor fundamentele beslissingen.
Waarom is een Performance Management System belangrijk?
Veel bedrijven willen investeren in hun personeel, om zo hun bedrijfsdoelen sneller en efficiënter te kunnen behalen. Echter is het vaak nog lastig om inzicht te krijgen in de beste investeringen voor de beste resultaten. Met een Performance Management System wordt duidelijk wat de carrière ambities van de werknemers zijn, welke vaardigheden er al zijn en welke nog verder ontwikkeld dienen te worden. Naar aanleiding van deze informatie, kun je als bedrijf zijnde slimmer investeren op vlakken die aansluiten bij de kunde en behoeften van zowel de werknemers als de organisatie.
Wie maakt er gebruik van Performance Management Software?
De Performance Management software wordt doorgaans gebruikt door HR-afdelingen, werknemers en managers – sommige bedrijven stellen zelfs een performance manager in om de software en de uitkomsten te beheren. Werknemers vinden met name ondersteuning in de software bij hun functioneringsgesprekken en beoordelingsmomenten. Samen met de managers werken zij binnen de software aan het concretiseren van hun eigen doelen. De managers zelf zijn toch wel de hoofdgebruikers van de Performance Management Software en dienen er dan ook voor te zorgen dat de werknemers er net zo fanatiek mee aan de slag gaan als zijzelf. De HR-afdeling kan de software inzetten om interne systemen en processen van de afdeling nauwkeurig te volgen en elke fase van Performance Management tijdig uit te laten voeren.
Wat zijn de voordelen van Performance Management?
Het integreren van Performance Management in de bedrijfsstrategie biedt op verschillende vlakken voordelen. Zo zorgt het voor duidelijke doelstellingen, waardoor medewerkers weten wat er van hen verwacht wordt en hoe hun eigen werk bijdraagt aan het behalen van de doelen. Daarnaast ontstaat er een cultuur van continue verbetering, dankzij de terugkerende feedbackmomenten en coaching, waardoor prestaties en productiviteit worden verbeterd. Het inzicht in de behoeften vanuit het personeel op het gebied van ontwikkelingsmogelijkheden, leidt tot een gemotiveerd en efficiënt inzetbaar team, wat eveneens bijdraagt aan betere bedrijfsresultaten. Maar naast dat de resultaten zichtbaar verbeteren, zal er ook in de werksfeer een positieve verandering plaatsvinden dankzij Performance Management.
Plan een vrijblijvende demo van EZ-GO in
Met de real-time inzichten en data over productiviteit en efficiëntie, creëer je een sterke onderbouwing voor jouw Performance Management. Daarnaast kun je met het skill-matrix overzicht snel inzien welke vaardigheden iemand beheerst. Gehele teams kunnen dankzij EZ-GO prestaties beter monitoren, problemen sneller vaststellen en makkelijker verbeteracties doorvoeren. Hiermee wordt de continue procesoptimalisatie bevordert en behaal je al snel een concurrentievoordeel. Ook ervaren hoe het platform jouw dagelijkse werkzaamheden in de fabriek kan vergemakkelijken? Plan dan nu een vrijblijvende demo van ons EZ-GO platform in!