female factory worker

Alles over Statistical Process Control (SPC)

Statistical Process Control wordt al sinds de jaren tachtig ingezet om processen op statistische wijze te kunnen controleren. Zeker binnen productieomgevingen biedt deze methode vele kansen om te verbeteren en te groeien. We nemen je in deze blog daarom mee in de wereld van Statistical Process Control.

Wat is SPC?

Laten we beginnen met de betekenis van deze veelgebruikte afkorting. Want; Wat is SPC? Statistical Process Control, afgekort SPC, betreft een methode voor organisaties die gegevens verzamelt en analyseert. Op die manier kan de kwaliteit gemeten en beheerst worden, doordat afwijkingen in processen sneller worden vastgesteld en gecontroleerd. De productkwaliteit stijgt hierdoor, terwijl de kosten juist verlagen. Win-win dus! SPC wordt om deze reden veelal ingezet in productieomgevingen, waar het de wens is om de efficiëntie van de productielijnen en de productkwaliteit te verhogen. Statistical Process Control heeft als doel om de afwijkingen in de productie te elimineren en controleren, met als resultaat een consistent en kwaliteitsvol proces. 

Hoe werkt SPC precies?

Bij Statistical Process Control kunnen een aantal stappen worden gevolgd, waarbij vier hoofdactiviteiten worden onderscheiden: Plannen, onderzoeken, analyseren en uitvoeren. 

Stap 1: Plannen

De eerste stap in het SPC proces, is het vaststellen van het (deel)proces dat je wilt kunnen beheersen en verbeteren. Identificeer ook direct de KPI’s voor dit proces, zodat je tijdens het gehele SPC traject weet op welke meetbare aspecten je dient te focussen.

Stap 2: Onderzoeken

SPC helpt bij het analyseren van problemen. Het onderzoeken van het probleem is dus stap twee bij Statistical Process Control. Verzamel met regelmaat gegevens over de vastgestelde KPI’s. Afhankelijk van het gekozen proces voor het SPC traject, kan dit handmatig of automatisch/digitaal worden gedaan. 

Stap 3: Analyseren

Na het verzamelen van de gegevens is het tijd voor de kerntaak binnen SPC: Analyseren. Met statistische analyses, histogrammen en bijvoorbeeld control charts kan worden bepaald of het proces voldoende onder controle is. Ook kan er nu achterhaald worden wat de oorzaak is van een eventuele afwijking in het proces. Dit kunnen onder andere fouten gemaakt door de operator zijn, maar ook machinefouten of problemen met de gebruikte materialen.

Stap 4: Uitvoeren

Zijn de oorzaken van de afwijkingen eenmaal ontdekt, dan is het tijd voor actie. Door corrigerende maatregelen door te voeren, dienen de afwijkingen verholpen te worden en het proces beter controleerbaar te zijn in de toekomst. Vergeet vooral niet om te blijven monitoren en verbeteren. SPC is een continu proces, waarbij de kwaliteit en de efficiëntie na iedere corrigerende maatregel naar een hoger niveau stijgen.

Wat zijn de voordelen van SPC?

We hebben het al even benoemd, maar SPC kan flinke voordelen opleveren – zeker in productieomgevingen. Uiteindelijk werk je met Statistical Process Control toe naar kostenbesparing, kwaliteitsverhoging en efficiëntieverbetering. Maar er zijn meer voordelen die SPC met zich meebrengt.

  • Procescontrole

Zorgt het proces daadwerkelijk voor de benodigde resultaten? Die vraag wordt vele malen eenvoudiger te beantwoorden dankzij SPC. Door het proces doorlopend te monitoren, wordt deze beter onder controle gehouden en uitvaltijd of storingen beperkt. 

  • Data gedreven besluitvorming

Door data uit het proces te verzamelen en te analyseren, wordt het mogelijk om betere besluiten te nemen. Dit op basis van feiten en data die daadwerkelijk voortkomen uit het proces zelf en niet vanuit eerdere ervaringen of aannames. 

  • Proactief en continu verbeteren

Met SPC ben je proactief bezig met het achterhalen en aanpakken van problemen die het productieproces tegenwerken. Hierdoor kan er tijdig actie ondernomen worden en ben je volop bezig met continue verbetering van het proces. Door SPC door te voeren in het continue verbeteren, creëer je ook meteen een cultuur die is ingericht op flexibel handelen in het geval van veranderingen.

Hoe kan EZ Factory hierbij helpen?

Er zijn verschillende SPC tools om te hanteren. Maar, hoe je het ook wendt of keert, het begint allemaal bij het invoeren van de juiste gegevens op een overzichtelijk platform. Dit is waar EZ Factory om de hoek komt kijken. Met de EZ-GO app voer je vanaf de werkvloer direct opvallendheden of afwijkingen in het proces door, in een online omgeving die voor alle betrokkenen in te zien is. Hierdoor worden patronen sneller ontdekt, wordt het eenvoudiger om verspillingen te elimineren en het proces te verbeteren én sta je sterk in je schoenen tijdens audits. Je kunt namelijk alle data er direct weer bij pakken! EZ-GO helpt op die manier bij het verzamelen van complete data voor SPC en vele andere verbetertechnieken voor productieomgevingen. Wil je ook werken met dit inzichtelijke platform? We ontdekken graag, samen met jou, de mogelijkheden!