Internet of Things

Alles over het Internet of Things

Het klinkt ontzettend ingewikkeld: Internet of Things. Toch is het Internet of Things tegenwoordig in het dagelijks leven erg normaal en krijgen we er allemaal mee te maken. IoT voorbeelden, de beste manier om IoT toe te passen en de Iot trends van 2023 en 2024 vind je in deze blog, nadat we je de essentie van het Internet of Things hebben uitgelegd.  

Wat is Internet of Things en waarom is het zo belangrijk? 

Internet of Things omvat slimme oplossingen in de vorm van een netwerk van draadloos verbonden apparaten (en andere objecten). Deze apparaten zijn voorzien van sensoren, software en andere technologieën die data kunnen verzenden en ontvangen. Dit betekent dat er data kan worden uitgewisseld tussen verschillende apparaten en systemen, door middel van de toegepaste technologie of sensor. Je begrijpt wel dat Internet of Things op die manier efficiëntie kan verhogen, problemen kan voorkomen in plaats van genezen en waardevolle data kan delen. Internet of Things wordt om deze redenen met name in de industrie veel ingezet om productieprocessen te optimaliseren. Door machines onderling te laten communiceren kunnen technische functies in de gaten gehouden worden, foutrapportages worden opgesteld en onderhoudsmeldingen op tijd worden gedaan. Voorkom bijvoorbeeld stilstand van de productielijn als gevolg van een leeg vat met een benodigd gas, dankzij de melding die vanuit Internet of Things tijdig wordt gedaan over het te vervangen vat. Internet of Things is dus terug te vinden in industriële machines, maar misschien ook wel in jouw auto of huishoudelijk apparaat! Internet of Things (afgekort IoT) is daarmee vaker om je heen dan je beseft!  

wat is internet of things

Voorbeelden van IoT en de sectoren die er gebruik van maken  

Enkele voorbeelden van Iot in de maakindustrie hebben we hierboven al genoemd. IoT speelt hier tegenwoordig een grote rol binnen de productieprocessen en de fabrieksoptimalisatie, maar ook voor het bewaken van de gezondheid en de veiligheid wordt IoT in de industrie ingezet. Naast de maakindustrie zien we IoT in vele andere sectoren gebruikt worden. Voorbeelden hiervan zijn de apps die vee en gewassen in de gaten houden voor de landbouwsector, de waarschuwingssystemen voor aardbevingen die door de milieubescherming worden ingezet en de verwarmingssystemen voor woningen die op afstand bediend kunnen worden dankzij IoT in de energiesector. IoT is daarnaast in de gezondheidszorg van grote toegevoegde waarde, evenals voor het infrastructuurbeheer.  

Wat zijn IoT toepassingen en op welke manier worden deze geïmplementeerd? 

IoT toepassingen zijn SaaS-toepassingen die sensorgegevens kunnen analyseren om de data hierna aan te bieden via een dashboard. Deze realtime dashboards, zoals het platform EZ-GO van EZ Factory, leiden tot inzicht in de KPI’s, statistieken en eventuele storingstijd. Internet of Things toepassingen voor de maakindustrie zijn onder andere terug te brengen tot het verzamelen en analyseren van operationele gegevens om tot een productieproces te komen dat zo snel en efficiënt mogelijk is. Is dit productieproces ontstaan? Dan kan dit proces via een centraal systeem worden geautomatiseerd, om het proces vanaf daar te standaardiseren en afwijkingen direct te kunnen detecteren. Ook de klant profiteert van de implementatie van IoT toepassingen. Denk aan de manier waarop de klant de bestelling middels live updates kan volgen; van verzending tot levering. Het is allemaal Internet of Things! 

Wat zijn de belangrijkste IoT trends in 2023/2024? 

Het IoT in 2023 is enkel gegroeid en deze trend zal naar verwachting in 2024 voortzetten. Met de wereldwijde groei van 5G zal de connectiviteit nog sneller worden en zal het delen van data een enorme sprong maken. Ook AI draagt een steentje bij aan de groei van IoT door de interactie met de apparaten te vermenselijken en personaliseren. De IoT trends van 2023 en 2024 zien er dus heel positief uit! IoT zal onder andere binnen de maakindustrie van grote waarde zijn én blijven in het proces naar een efficiënte productie, een veilige werkomgeving en een hogere winstgevendheid. Aanvullend zal het effect van IoT op de klantrelaties in 2023/2024 toenemen. Klantenserviceprocessen en -voorzieningen worden namelijk steeds vaker ondersteund door IoT om nuttige en betrouwbare informatie aan de klant te kunnen verstrekken.  

Hoe kan EZ Factory ondersteunen bij IoT toepassingen? 

We spraken eerder al even over het gebruik van realtime dashboards en het standaardiseren van een optimaal productieproces. En laat het EZ-GO platform dat we bij EZ Factory hebben opgezet hier nu speciaal voor ontwikkeld zijn! EZ-GO biedt medewerkers in de productie een visueel stappenplan om standaardisering door te voeren, afwijkingen snel op te kunnen merken en data te kunnen verzamelen en analyseren, bijvoorbeeld voor gebruik bij audits. Maar EZ-GO kan nog meer om de productie soepel te laten verlopen en het team optimaal in te zetten. Ken je de digitale skills matrix bijvoorbeeld al? Hiermee heb je alle skills van al jouw medewerkers overzichtelijk in beeld en is het meteen duidelijk welke vaardigheden het team nog mist. Inroosteren en opleiden wordt hierdoor een stuk eenvoudiger. Ook benieuwd naar de ondersteuning van IoT toepassingen (en alle andere mogelijkheden) van het EZ-GO platform? Ga dan zeker even in gesprek met één van onze implementatie-experts.  

Autonomous Maintenance for Dairy industry.
Zuivel

Boost Autonoom Onderhoud in uw fabriek.

Autonomous Maintenance for Food and Beverages industry.
Food & Beverages

Behoud de hoge standaarden binnen uw productieomgeving.

Autonomous Maintenance for Chemical industry.
Chemie

Borg de kwaliteit van producten.

Continuous Improvement for Steel and Construction industry.
Staal & Constructie

Meer focus op controle en netheid, wat resulteert in betere veiligheid voor werknemers.