Bottleneck analyse: Vind knelpunten in jouw productieproces

Om een productieproces te kunnen verbeteren, dien je eerst de zwakke schakels in het proces te leren kennen. Om deze zwakke schakels te achterhalen, zet je bottleneck analyses in. Hoe deze analyses bijdragen aan de continue verbetering van jouw bedrijf? Je leest het in deze blog!

Wat is een bottleneck?

Met een bottleneck wordt een knelpunt in het productieproces bedoeld, waardoor problemen of vertragingen in het proces ontstaan. Een bottleneck heeft dus altijd prioriteit om op te lossen. Om dit te doen start je een bottleneck analyse. Omdat je met deze analyse knelpunten gaat identificeren, wordt het ook wel de knelpuntenanalyse methode genoemd. De bottleneck analyse kan tot het identificeren van twee soorten bottlenecks leiden: Een BN (BottleNeck) of een CCR (Capacity Constrained Resources). Bij een BN is een machine of procesonderdeel niet in staat om de vraag vanuit de markt te volgen, vanwege een capaciteitsprobleem. Bij een CCR wordt er minder geproduceerd dan de maximale capaciteit, doordat de uitvoering van het proces niet is geoptimaliseerd. Door middel van een bottleneck analyse kun je deze zwakke schakels in het productieproces stuk voor stuk opsporen en oplossen.

Wat zijn de voordelen van een bottleneck analyse?

De knelpuntenanalyse methode implementeren als standaard onderdeel van continue verbetering, levert de organisatie verschillende voordelen op. De belangrijkste voordelen van de bottleneck analyse zijn:

  • Een verhoogde productiviteit

Bottlenecks aanpakken zorgt ervoor dat de meeste tijdrovende taken worden geoptimaliseerd of zelfs kunnen worden geëlimineerd. Op die manier leidt een knelpuntenanalyse methode tot een verhoogde productiviteit. 

  • Een verbeterde efficiëntie

Een organisatie die weet waar de knelpunten in het productieproces zich bevinden, kunnen efficiënter en effectiever te werk gaan, door de inspanningen en middelen te richten op de zwakke punten in het proces. Hierdoor zal er een stijgende lijn in de efficiëntie te zien zijn.

  • Lagere kosten

Het elimineren van een bottleneck, zal iedere keer weer een beter gestroomlijnd proces en een verbeterde workflow opleveren. Hierdoor kunnen de kosten verlaagd worden, om tot een optimale winstgevendheid te komen.

  • Kwaliteitsverbetering 

Een bottleneck kan de kwaliteit van het eindproduct in het gedrang brengen. Met een bottleneck analyse maak je het proces dus niet alleen efficiënter, maar verhoog je ook direct de kwaliteit. Door knelpunten op te lossen met corrigerende maatregelen, kun je als organisatie een consistentere kwaliteit leveren, door gerichter in te zetten op procesconfirmatie.

Hoe maak je een bottleneck analyse?

Het uitvoeren van een bottleneck analyse is een doorlopend proces. Er is namelijk altijd wel een bottleneck te vinden die het ‘perfecte’ productieproces in de weg staat. Om zelf een bottleneck analyse uit te voeren, kun je de volgende stappen volgen:

  • Analyseer het proces en stel vast waar de bottleneck zit

Dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Want, waar begin je met zoeken? Allereerst is het belangrijk om te kijken naar de maximale capaciteit en efficiëntie en het percentage dat hier in de huidige situatie van behaald wordt. Vervolgens ga je op zoek naar het procesdeel dat optimalisatie tot dusver vermoeilijkt.

  • Werk vanuit een reële vraag

Je kunt pas weten hoeveel er geproduceerd moet worden en hoe je dit zo efficiënt mogelijk kunt doen, als je weet wat de vraag vanuit de markt is. Een optimale capaciteit kun je namelijk enkel berekenen als je weet dat je geen tekorten of overschotten zult hebben.

  • Analyseer de bottleneck en ontwikkel en implementeer oplossingen

Door de bottleneck te analyseren, kom je tot het kernprobleem van het zwaktepunt. En als je weet wat het probleem is, kun je met effectieve oplossingen over de brug komen en deze doorvoeren in het productieproces.

  • Blijf continu verbeteren met bottleneck analyses

Er is altijd een bottleneck te vinden. Als je de ene hebt opgelost, kun je de analyse dus weer opnieuw starten met een nieuwe bottleneck. Zo werk je proactief aan continue verbetering.

Bottleneck analyse best practices 

Om een bottleneck analyse direct goed aan te vliegen, zijn er een aantal werkmethoden en -tools die hierbij ondersteuning bieden. Zo is het aan te raden om te werken met visuele hulpmiddelen, die knelpunten snel zichtbaar maken. Daarnaast helpt het om de juiste technologieën in te zetten, die jou helpen met onder andere de gegevensverzameling en het doorvoeren van checklists en formulieren. EZ-GO is een mooi voorbeeld van zo’n digitaal platform dat visueel inzicht in het productieproces biedt, samen met handige tools om standaardisatie en efficiëntie te verhogen. Door continue monitoring blijf je knelpunten vroegtijdig herkennen. Er ontstaat meer tijd voor orde, netheid en veiligheid in de werkomgeving, wat weer tot betere scores met audits met audits leidt.

Theory of Constraints

De TOC (Theory of Constraints) is een verbetermethode ontwikkeld door Eliyahu Goldratt, die is gericht op het streven naar kortere doorlooptijden. Hierbij wordt er gewerkt vanuit de gedachte dat een productieproces net zo sterk is als de zwakste schakel en dat deze zwakke schakel versterken dus ook het gehele proces versterkt. Door dit keer op keer te doen, draagt deze methode bij aan het continu verbeteren van de processen. De knelpunten noemen we hier ‘constraints’. Dit kunnen machines zijn die niet goed functioneren of verouderd zijn, waardoor ze de snelheid van het proces niet meer aankunnen. Tevens procedures die niet helder of haalbaar zijn of gewoontes, overtuigingen en opleidingsniveaus die niet overeenkomen met hetgeen nodig is voor optimalisatie, zijn knelpunten. Ook hier ben je continu bezig met het opsporen van deze punten en het oplossen ervan. Op die wijze is een bottleneck analyse een vast onderdeel van TOC.

Zelf aan de slag met een bottleneck analyse 

Staat continu verbeteren hoog op de prioriteitenlijst voor jouw organisatie en krijg je graag meer inzichten en de bottlenecks van het productieproces? Begin dan bij de basis: een visueel en digitaal platform dat jou gaat helpen bij snelle identificatie van de bottlenecks en het eenvoudig doorvoeren van veranderingen in de stappenplannen en instructies voor de werknemers. Zo ligt iedereen altijd op één lijn en bespaar je enorm veel tijd. We leggen je graag uit wat EZ-GO voor jouw organisatie kan betekenen.