Een Manufacturing Execution System, ofwel MES, is tegenwoordig onmisbaar in de productie. Maar wat is MES? Een MES systeem zorgt ervoor dat de informatie die wordt verzameld op de productievloer kan worden uitgewisseld met het kantoorpersoneel. Hierdoor worden productieprocessen geoptimaliseerd, gezien het mogelijk wordt om verbruik, opbrengsten, orders, voorraad en kwaliteit ‘in het moment’ (real-time) te monitoren. MES systemen zien we dus niet alleen in de productie terug, maar ook bij de afdelingen logistiek, kwaliteitsbeheer en bij product- en procestechnologen. Wil je continue verbetering handhaven, dan kun je simpelweg niet meer zonder MES software.
De belangrijkste voordelen van MES zijn:
- Meer real-time inzichten met betrekking tot het productieproces. Deze inzichten, die ontstaan doordat het MES systeem ontzettend veel data verzamelt, leiden tot een efficiëntere productie en kostenbesparingen.
- Er hoeven minder voorraden ingekocht en opgeslagen te worden ‘voor het geval dat’. Het MES systeem werkt bij iedere wijziging in de productie (zoals uitval van de productielijn) de voorraad direct bij, zodat de inkoopafdeling altijd weet welke voorraden er op dat exacte moment zijn en welke materialen er besteld moeten worden. Hierdoor kun je eenvoudig besparen op onder andere opslagruimte en transportkosten.
- De kwaliteitscontrole wordt beter en consistenter. Het MES systeem houdt de kwaliteit namelijk continu bij, waardoor de productie direct kan worden stilgelegd zodra er zich een probleem voordoet. Zo worden er geen productiematerialen en -tijd verspild aan productie die niet aan de kwaliteitseisen voldoet.
- Er ontstaat een papierloze werkplaats, waardoor de kans op menselijke fouten wordt verkleind. Gegevens worden middels de MES software direct vanuit de werkplaats vastgelegd, om vervolgens via de systemen die aan MES gekoppeld zijn naar de juiste besluitvormers geleid te worden. Hier kunnen dan beslissingen worden genomen op basis van real-time data.
- De uptime kan worden verhoogd. De MES software helpt je bij het opstellen van een reëel productieschema. Hierbij wordt de beschikbaarheid van personeel, apparatuur en materiaal direct meegenomen, waardoor je alle bronnen optimaal in kunt zetten en je de effectiviteit van de apparatuur verhoogt, evenals de uptime van de productielijn.
Hoe werkt een MES systeem precies?
Een MES systeem dient als ondersteunende software voor de gehele productielijn: van het proces tot de voorraden van de grondstoffen en het definitieve eindproduct. Een MES systeem stelt de juiste informatie ter beschikking aan machines, maar ook aan operators, precies op het moment dat dit nodig is. Daarbij registreert de MES software precies wat er allemaal gebeurt tijdens het productieproces, zodat er – met waardevolle data achter de hand – gekeken kan worden naar net zulke waardevolle verbeterprocessen. Een Manufacturing Execution System is daarmee een dynamische vorm van productiesoftware, die de papieren en menselijke handelingen beperkt. Denk hierbij aan tracering, documentatie en aansturing binnen het productieproces.
Hoe werken een MES en een ERP samen?
Veel bedrijven in de maakindustrie zijn bekend met het gebruik van een ERP systeem. ERP kan perfect worden gecombineerd met Manufacturing MES om data van de werkvloer gestroomlijnd naar alle betrokken afdelingen te brengen. Het MES systeem ontvangt de orders vanuit het ERP systeem en deelt de juiste informatie met verschillende productieafdelingen. Alle informatie wordt vervolgens weer verzameld door het MES systeem en gedeeld met het ERP systeem. Een ERP/MES samenwerking ontstaat, waarmee alle afdelingen real-time inzicht hebben in de productiedata. Het is dus wel van belang dat MES software zorgvuldig wordt geïmplementeerd en de connectie met ERP goed wordt gemaakt.
De technische uitdagingen van een MES systeem
Het toepassen van een MES systeem vraagt om een hoge mate van digitalisering binnen het productieproces. Het zal dan ook niet voor iedere fabriek mogelijk zijn om het MES systeem direct te handhaven. Voor ‘slimme fabrieken’ zal een MES systeem een laatste stap in het proces van productieverbetering zijn, waar fabrieken die nog weinig gebruikmaken van Cloudconnectiviteit, Internet of Things en andere vormen van digitalisering en automatisering nog meer stappen te zetten hebben. In welke fase van het proces de fabriek zich ook bevindt, het EZ-GO platform biedt ontzettend veel uitkomsten als het gaat om het creëren van een papierloze fabriek waar slimme oplossingen tot een hogere mate van efficiëntie moeten leiden. We zijn altijd bereid om met je mee te denken. Neem dus gerust contact met ons op!