Om prestaties in de productieomgeving te meten wordt OEE met regelmaat ingezet. Het is dan ook een veelgebruikte KPI bij productiebedrijven. Wat OEE is, hoe je het berekent en op welke manier het de efficiëntie van het productieproces kan verbeteren? In deze blog leggen we het allemaal uit.
Wat is OEE?
De volledige OEE betekenis is: Overall Equipment Effectiveness. Het is een methode om de algehele efficiëntie en prestatie van het productieproces te meten. Hierbij wordt er natuurlijk gekeken naar machines en apparaten, maar ook naar mensen. OEE laat zien wat het verschil is tussen de maximale productieopbrengst die in theorie behaald moet kunnen worden en de werkelijke productieopbrengst. In de OEE berekening worden prestatie, beschikbaarheid en kwaliteit aangehaald om de verhouding tussen potentieel en realiteit te achterhalen. Een OEE-score van 100% zou dus betekenen dat de efficiëntie optimaal is, waarbij prestatie, beschikbaarheid en kwaliteit stuk voor stuk perfect scoren.
Waar gebruik je Overall Equipment Effectiveness voor?
Met de inzichten die OEE biedt, wordt het eenvoudiger om onderliggende verliezen te meten. Ook krijg je een beter beeld van hoe je de productieprocessen systematisch kunt verbeteren, om richting een OEE van 100% te kunnen werken. OEE wordt dus gebruikt als belangrijke maatstaf voor het identificeren van verliezen, het elimineren van verspillingen en het verbeteren van de apparatuurproductiviteit. Doordat er zowel naar de machines en apparatuur, als naar de mensen wordt gekeken, wordt OEE ook ingezet om een gemotiveerde en betrokken sfeer op de werkvloer te creëren. Op die manier draagt OEE bij aan de cultuur binnen het bedrijf en aan de productie-efficiëntie. Tevens voor audits kan OEE uitkomst bieden, door meer inzicht te bieden in de behaalde resultaten van lopende processen.
Hoe bereken je de OEE?
OEE bestaat uit een aantal factoren: beschikbaarheid, prestatie en kwaliteit. De OEE berekening wordt dan ook gemaakt vanuit de volgende formule:
OEE = Beschikbaarheid x Prestatie x Kwaliteit
Om de factoren allemaal apart te kunnen berekenen, hanteren we drie formules:
Beschikbaarheid = (Totale werktijd – Geplande niet-werkzame tijd) / Totale werktijd
Prestatie = (Netto productietijd / Totale werktijd) x 100%
Kwaliteit = (Goede producten / Totaal geproduceerde producten) x 100%
Uit alle drie de formules komt een percentage voort. Deze percentages kun je vervolgens weer invullen in de OEE formule. Hoe hoger de uitkomst van deze berekening, des te beter de productieprestatie. Hoe lager de uitkomst, des te meer verbeteringsmogelijkheden zijn er nog te vinden.
Voorbeeld OEE berekening
Met de formules die we hierboven hebben uitgewerkt in het achterhoofd, schetsen we een eenvoudig OEE voorbeeld voor je. Stel:
- De totale werktijd is 8 uur (480 minuten)
- De geplande niet-werkzame tijd is 1 uur (60 minuten)
- De netto productietijd is 6 uur (360 minuten)
- Het totaal geproduceerde producten is 800 stuks
- Het aantal goede producten is 720 stuks
Met deze gegevens gaan we de drie formules, om de OEE factoren mee te berekenen, invullen.
De beschikbaarheid = (480 – 60) / 480 = 87,5% (0,875)
De prestatie = (360 / 480) x 100% = 75% (0,75)
De kwaliteit = (720 / 800) x 100% = 90% (0,90)
De OEE is dan: 0,875 x 0,75 x 0,9 = 59,1%. Nog voldoende ruimte voor verbetering dus!
De OEE is berekend, wat nu?
Met het resultaat van de OEE berekening kun je verschillende acties ondernemen om de efficiëntie van het productieproces te verbeteren. Zo kunnen er verbeteringsmogelijkheden geïdentificeerd worden die momenteel als zwak punt in het productieproces gezien kunnen worden. Denk aan prestatieproblemen van machines, kwaliteitsproblemen of een personeelstekort. Vervolgens kun je de verbeteringen prioriteren, om de focus als eerste te leggen op verbeterpunten die de grootste impact kunnen hebben op de uitkomst van de OEE berekening. Het implementeren van verbeteringsmaatregelen is vanzelfsprekend de volgende stap. Op basis van de analyse van de Overall Equipment Effectiveness kunnen er specifieke maatregelen worden getroffen, zoals het optimaliseren van de onderhoudsplanning of het verminderen van defecten in het productieproces. Als de maatregelen in gang zijn gezet, is het tijd om te monitoren. Wat is de impact van de maatregelen op het productieproces en hoe beïnvloedt dit de OEE? Het regelmatig blijven meten van de OEE is dus zeker van belang. Dat gezegd hebbende, kunnen we natuurlijk niet meer om het proces van het continue verbeteren heen. De OEE berekeningen zijn namelijk een prima uitgangspunt om productieprestaties voortdurend in de gaten te houden, procesconfirmatie te bevorderen en zo op vaste basis aan de slag te gaan met het continue verbeteren.
Benieuwd hoe je de bedrijfsprocessen van jouw onderneming kunt optimaliseren?
Continu verbeteren is onmogelijk zonder ijzersterke digitale ondersteuning van de juiste platformen. EZ-GO kan bedrijfsprocessen verbeteren, door geavanceerde data-analyses en real-time monitoring te bieden. Hierdoor is er een betere besluitvorming mogelijk en dat is fijn voor de dagelijks te maken beslissingen! Benieuwd hoe EZ-GO de efficiëntie en de kwaliteit van jouw productieproces kan verhogen? We laten je met plezier zien wat er allemaal mogelijk is!