Vergroot veiligheid, efficiency en werkplezier met autonoom onderhoud

Vergroot veiligheid, efficiency en werkplezier met autonoom onderhoud

Een veilige en hygiënische werkomgeving, hogere productiviteit, minder storingen en stilstand, , betere kwaliteit en meer werkplezier – dat zijn de belangrijkste voordelen van autonoom onderhoud (AO). Wat is het precies, waarom werkt het zo goed en hoe kun je het zelf organiseren? Daar vertellen we je de komende weken graag meer over.

AO is een onderdeel van continu verbeteren, de methodiek om continu de veiligheid, productiviteit, kwaliteit en doorlooptijd van productieprocessen te verbeteren. AO kan daar een grote bijdrage aan leveren.

Verminder storingen en tijdverlies

Elke operator kent de frustratie van een machine die storing geeft en opnieuw op gang gebracht moet worden. Het kost tijd, geld, kan leiden tot verspilling en zorgt ervoor dat de productiviteit daalt. Maar ook gewone taken zoals het schoonmaken, inspecteren,  smeren en afstellen van machines kosten vaak veel tijd. In fabrieken heet dit vaak afgekort CILT, SIS of PISA*. Er moet een monteur voor komen, of een schoonmaker, soms is die te laat, zijn er al haperingen of staat een machine zelfs stil. Of de hulp komt te vroeg: dan is er een onnodige onderbreking van het werk. Of het gebeurt helemaal niet; geen tijd, andere prioriteiten – dan is er het risico van storingen, kwaliteitsdefecten of zelfs ongelukken. Autonoom onderhoud kan dit voorkomen.

De operator aan het stuur

Bij AO doe je twee dingen: je structureert een aantal dagelijkse routinetaken én je legt de verantwoordelijkheid daarvoor bij de operator.

Dat heeft belangrijke voordelen:

  • Doordat je taken zoals schoonmaken, inspecteren, smeren en afstellen (CILT) structureert met duidelijke werkinstructies en inpast in de dagelijkse werkzaamheden, worden ze op het beste moment en op de juiste manier uitgevoerd.
  • Doordat de operator (of productiemedewerker) de taken zelf uitvoert, is deze direct betrokken, heeft hij controle over de machine en kan hij zelf verbeteringen in het proces initiëren.

Veilig, hygiënisch en efficiënt

Het gevolg is dat machines en de werkvloer altijd in de juiste basisconditie zijn, waardoor het productieproces veilig, hygiënisch en zo efficiënt mogelijk uitgevoerd wordt. Er zijn minder storingen, minder stilstand, een betere bezetting van machines, minder verspilling, een hogere productiviteit en een hogere kwaliteit van producten. Bovendien maakt dit het werk voor de operator leuker, interessanter en verantwoordelijker. Deze zal daardoor meer uitgenodigd worden om verbeteringen in het proces aan te brengen. Alleen maar voordelen dus. Waarom is AO dan toch nog geen dagelijkse praktijk in veel bedrijven?

Wat houdt je tegen?

In de doorlopende drukte van een productieproces is het gemakkelijk om kleine onderhoudstaken even over te slaan of uit te stellen: och, dat merk je toch niet. Vaak zijn procedures omslachtig, onduidelijk of tijdrovend: een lijstje hier, een checklist daar, en voor die taak ‘moet je Joop bellen’. Zelfs als de procedures en werkinstructies wel zijn vastgesteld, kan de uitvoering daardoor toch blijven steken op 20-40%. Als er dan een storing optreedt, zal niemand precies kunnen aanwijzen waardoor dat komt – de storing wordt opgelost en er verandert niets.

Maar het is als met het schoonmaken van je auto, de bandenspanning controleren, het oliepeil inspecteren en de ruitensproeiervloeistof bijvullen. Dat zijn periodieke taken die je zelf kan doen aan je auto en die een groot belang hebben voor jouw veiligheid, je brandstofverbruik (kosten) en comfort. Juist daarom is het zo belangrijk aandacht te besteden aan al die schijnbaar onbelangrijke, maar o zo essentiële AO taken die ervoor zorgen dat het productieproces ongehinderd kan doorgaan. De manier om dat te doen is: maak het onderhoud onderdeel van de standaard werkprocedure, faciliteer de uitvoering met duidelijke werkinstructies en leg de verantwoordelijkheid bij degene die het dichtst bij het proces staat: de operator. Dan krijg je werkelijk controle over het productieproces en verbeter je de prestaties enorm.

Hoe je dat doet

Hoe organiseer je dat AO? Wat zijn de succesfactoren, hoe kun je zorgen dat het daadwerkelijk blijft gebeuren en hoe houd je het overzicht? Daarover vertellen we meer in onze volgende blogs, die de komende weken verschijnen.

Direct in gesprek? Dat kan ook: bel ons gerust om eens te sparren over autonoom onderhoud in jouw bedrijf en hoe digitalisering daarbij kan helpen.

 

Randy Appiah

Robert Bouwman

Oprichters EZ Factory

 

*CILT = Cleaning, Inspection, Lubrication, Tightening

SIS = Schoonmaken, Inspecteren, Smeren

PISA = Poetsen, Inspecteren, Smeren, Afstellen

Als je meer informatie wilt over het implementeren van Autonoom Onderhoud binnen uw fabriek, of het naar een hoger niveau wil tillen: onze partner Pontifexx kan u helpen. Bezoek hun website voor meer informatie: https://www.pontifexx.nl/.

Pontifexx Autonomous Maintenance Continuous Improvement