Vertrouwd door

Autonoom onderhoud

Met autonoom onderhoud (AO) creëert u een veilige en hygiënische werkomgeving, hogere productiviteit, minder storingen en stilstand, betere kwaliteit en meer werkplezier. Autonoom onderhoud is een onderdeel van continu verbeteren, de methodiek om continu de veiligheid, efficiëntie, kwaliteit en doorlooptijd van productieprocessen te verbeteren.

AO doet twee dingen: het structureert een aantal dagelijkse routinetaken én het legt de verantwoordelijkheid daarvoor bij de operator. Dat heeft belangrijke voordelen:

 • Doordat taken zoals schoonmaken, inspecteren, smeren en afstellen (CILT) worden gestructureerd met duidelijke werkinstructies en gepland staan in de dagelijkse werkzaamheden, worden ze op het beste moment en op de juiste manier uitgevoerd.
 • Doordat de operator of productiemedewerker de taken zelf uitvoert, is deze direct betrokken, heeft controle over de machine en kan zelf verbeteringen in het proces initiëren.
EZ Factory - 5S methode

Waarom autonoom onderhoud?

Binnen ieder productiebedrijf kom je vergelijkbare problemen tegen. Wellicht herkent u ze:

 • Laag veiligheidsbewustzijn
 • Aanzienlijke hoeveelheden afval
 • Kwaliteitsgebreken en terugroepacties
 • Verouderde instructies voor operators (op papier)
 • Lange stilstand
 • Inefficiënte processen
 • Operators zijn niet betrokken bij continue verbetering
 • Papieren registraties zijn moeilijk te volgen
 • Te weinig tijd voor preventief onderhoud

Onze apps geven operators de handvatten om werkzaamheden en processen te vereenvoudigen en te verbeteren en daarmee deze problemen op te lossen. Autonoom onderhoud is een belangrijk deel van deze oplossing.

Het belang van autonoom onderhoud?

Autonoom onderhoud is als het onderhouden van een auto: die moet je regelmatig schoonmaken, de bandenspanning controleren, het oliepeil inspecteren en de ruitensproeiervloeistof bijvullen. Dat zijn periodieke taken die de eigenaar zelf kan doen en die direct bijdragen aan de veiligheid, het brandstofverbruik (lagere kosten) en comfort. Ook voorkomen ze dat de auto kapot gaat. Voor een machine of productielijn geldt precies hetzelfde.

Juist daarom is het zo belangrijk aandacht te besteden aan al die eenvoudige maar essentiële autonoom onderhoud taken die ervoor zorgen dat het productieproces ongehinderd kan doorgaan. De EZ-GO app helpt daarbij: die maakt het autonoom onderhoud onderdeel van de standaard werkprocedure, faciliteert de uitvoering met duidelijke werkinstructies en legt de verantwoordelijkheid bij degene die het dichtst bij het proces staat: de operator. Zo krijgt u controle over het productieproces en verbetert u de prestaties aanzienlijk. Al veel bedrijven maken hier op een efficiënte manier gebruik van zoals FrieslandCampina en Dutch Nutrition.

autonoom onderhoud

Eerstelijns onderhoud met het EZ-GO platform

De EZ-GO app helpt operators om autonoom onderhoudswerkzaamheden en eerstelijns onderhoud op het juiste moment en op de juiste manier uit te voeren. Door het autonoom onderhoud op te nemen in de checklijsten, digitale werkinstructies en audits van de EZ-GO app wordt er nooit een taak overgeslagen. Met slechts een paar klikken binnen de mobiele app ziet de operator welke autonoom onderhoud taken aan de beurt zijn, waarna die ze uitvoert en aftekent. Zo blijft de productieomgeving altijd in basisconditie, zodat kwaliteitsproducten steeds op een veilige en efficiënte manier geproduceerd kunnen worden.

Deze werkwijze geeft de operator bovendien meer autonomie om zelf eerstelijns onderhoudstaken uit te voeren en ontlast de Technische Dienst, die zich meer kan richten op complexere onderhoudstaken en storingen.

De EZ-GO app is in samenwerking met operators van gerenommeerde productiebedrijven ontwikkeld. Onze slogan is: Power to the Operator! Dit is tenslotte de man of vrouw op de werkvloer die de taken uitvoert en kan identificeren waar en hoe processen kunnen worden geoptimaliseerd. Ons doel is daarom om hun dagelijkse werk gemakkelijker en leuker te maken!

Het platform voor elke fabriek

Verbeter de veiligheid, kwaliteit en efficiency door het digitaliseren van papieren formulieren, lijsten en andere documenten op de fabrieksvloer.

Plan demo
Continuous Improvement Software Autonomous Maintenance

De kracht van autonoom onderhoud

Onze apps: dé oplossing voor veel uitdagingen in productie
Overal in productie zagen wij dagelijks dezelfde problemen. Misschien herkent u ze wel?

 • Weinig inzicht in veiligheid
 • Veel verspilling en soms afwijkende productkwaliteit
 • Achterhaalde instructies voor operators (op papier)
 • Lijnen die onnodig stilstaan
 • Inefficiënte werkprocessen
 • Operators worden te weinig betrokken bij verbetering
 • Weinig overzicht en veel gebruik van papier

Hoe kunnen we de operator meer plezier in zijn werk geven? Eén van onze antwoorden op deze vragen is de EZ-GO app, die we samen met operators van gerenommeerde bedrijven ontwikkeld hebben.

Wij kennen de industrie van binnenuit en helpen graag om de dagelijkse werkzaamheden eenvoudiger te maken. Dankzij onze gebruiksvriendelijke apps weet iedere operator in enkele klikken precies wat hij moet doen, wanneer hij dat moet doen en hoe te doen. Zo maken we werk eenvoudig, overzichtelijk en leuk.

Over ons

Nieuws

Meer Nieuws

Klaar om uw bedrijfsprocessen te verbeteren?

VRAAG DEMO AAN