Health, Safety & Environment: Wat is het en waarom heb je het nodig?

Health, Safety & Environment: Wat is het en waarom heb je het nodig?

Fabrieken krijgen regelmatig te maken met audits. HSE is hierbij een essentieel onderdeel dat, naast voor audits, ook voor de werknemers in de fabriek van grote invloed is. HSE is daarom een populair onderwerp binnen de productiewereld. We gaan in deze blog dieper dan ook in op het hoe en waarom achter HSE, evenals de wijze waarop EZ Factory kan ondersteunen bij het hanteren van het HSE beleid.

Wat betekent HSE, EHS of SHE?

De betekenis van HSE is Health, Safety & Environment. In het Nederlands staat het ook wel bekend als Milieu, Gezondheid & Veiligheid. De letters van de term HSE worden vaak op verschillende manieren gemixt. Veel mensen gebruiken daarom in plaats van de afkorting HSE ook wel de afkortingen EHS of SHE. Alle afkortingen komen neer op hetzelfde thema van Health, Safety & Environment. HSE draait volledig om het beschermen van mens en milieu, door de productieprocessen zo in te richten dat het risico op ongevallen, gezondheidskwesties en milieuvervuiling wordt beperkt of zelfs voorkomen. Health, Safety & Environment is daarmee een strategisch onderdeel van iedere organisatie om gezond en succesvol te kunnen groeien.

Waarom is Health, Safety & Environment belangrijk?

Alleen werknemers die zich veilig en gezond voelen zullen hun werk optimaal uitvoeren. Het welzijn van de werknemers waarborgen is daarom essentieel om het bedrijf op niveau te houden en tegelijkertijd het productieproces te kunnen verbeteren. Een beleid van Health, Safety & Environment bevat hierom altijd aspecten die het welzijn en de veiligheid van het personeel als prioriteit stellen. Daarnaast heeft het HSE beleid een grote invloed op de positionering van het bedrijf. Werknemers die zich goed op hun plek voelen vallen minder snel uit, waardoor er minder problemen worden ervaren als gevolg van de krappe arbeidsmarkt en het bedrijf een aantrekkelijke plek wordt voor nieuwe werknemers. Ook zal een bedrijf met weinig tot geen bedrijfsongevallen als professioneel en goed georganiseerd worden beschouwd door klanten en andere externe partijen.

Naast Health en Safety is Environment een ontzettend belangrijk thema dat enkel toeneemt in populariteit. We voelen ons gezamenlijk verantwoordelijk voor het milieu en de wijze waarop een productieomgeving met het milieu omgaat is dan ook een steeds belangrijker onderdeel bij het maken van een keuze voor een bepaald bedrijf. Klanten, leveranciers en werknemers werken graag samen met een bedrijf dat milieu en duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan.

Environment, Health & Safety management

Een Environment, Health & Safety management systeem is gericht op het voorkomen van ziekte, ongevallen op de werkvloer en milieubeschadiging. De Health, Safety & Environment strategie wordt dus omgezet in een compleet management systeem dat de mensen, de werkomgeving en het milieu dient te beschermen tegen schade die door de productieomgeving kan worden toegebracht. Het EHS management voert de EHS strategie uit met de richtlijnen voor Health, Safety & Environment in het achterhoofd. Denk aan richtlijnen die zijn vastgesteld door de wet of door bepaalde branchegroepen. Binnen de foodindustrie worden er bijvoorbeeld veel eisen gesteld rondom hygiëne en veiligheid, waar bij andere productieomgevingen juist extra regelingen getroffen moeten worden omtrent gevaarlijke chemicaliën. Het HSE management dient met al deze richtlijnen rekening te houden en problemen bij audits zo te voorkomen.

EZ Factory HSE compliance

HSE compliance houdt in dat het bedrijf volledig voldoet aan de wet- en regelgeving die van toepassing is voor dit specifieke bedrijf. Om ervoor te zorgen dat de wet- en regelgeving standaard en door iedereen op dezelfde manier wordt toegepast is er een integrale aanpak nodig. EZ Factory heeft de EZ-GO app in het leven geroepen om deze standaardisatie helder en inzichtelijk door te voeren in de gehele fabriek. EZ-GO helpt bij het registreren van het taken management, het verzamelen van data en het voorbereiden op audits. Dankzij de digitale checklists is het bewijs van handelen altijd bij de hand en is er inzicht in wie welke taak op welk moment heeft uitgevoerd en hoe dit is gedaan.