Lean Manufacturing: zo lukt het wél

Lean Manufacturing is een beproefde methode om efficiënt te produceren en verspilling te voorkomen. Hoewel het principe door de meeste productiebedrijven omarmd wordt, lukt het niet altijd om Lean in praktijk te brengen. Drie factoren die helpen om wél Lean te produceren zijn: standard operating procedures, duidelijke werkinstructies en een digitaal operatorsplatform.

 

Lean Manufacturing is erop gericht om verspilling te reduceren: verspilling in materiaal, werk en geld. Dat betekent dat bedrijfsprocessen ongestoord moeten kunnen verlopen en dat er zo min mogelijk fouten worden gemaakt. Er zijn veel specifieke Lean tools beschikbaar om daarmee aan de slag te gaan, zoals 5S. Daarnaast wilt u Lean integreren in de dagelijkse werkzaamheden. Daarvoor zijn drie sleutels.

 

Sleutel 1: Standard Operating Procedures

Standard Operating Procedures, of SOP’s, zijn instructies voor de operators die beschrijven hoe een taak optimaal uitgevoerd kan worden. Ze zijn meestal gebaseerd op de ervaring van meerdere medewerkers, waardoor zeker is dat het de optimale werkwijze is. Het gaat altijd om terugkerende taken zoals change-overs, het oplossen van kleine storingen of schoonmaakwerkzaamheden. SOP’s zijn stapsgewijs beschreven, waardoor ze voor iedereen begrijpelijk zijn. Ook dienen ze vaak als naslagwerk voor nieuwe medewerkers.

 

In veel bedrijven zijn de SOP’s nog op papier vastgelegd, wat ertoe leidt dat ze zelden geraadpleegd worden, en dat het veel tijd kost om dat wel te doen. Het updaten van de papieren Standard Operating Procedures is tijdrovend en gebeurt daardoor zelden. Daarom is sleutel 2 belangrijk.

 

Sleutel 2: Digitale werkinstructies

Wanneer u profijt wilt hebben van SOP’s, is het raadzaam om ze beschikbaar te stellen als digitale werkinstructies. Dat heeft verschillende voordelen.

 

  • Een digitale werkinstructies kan foto’s en filmpjes bevatten. Die maken in één oogopslag duidelijk wat de operator te doen staat. Bovendien zijn deze visuele werkinstructies goed te begrijpen voor mensen die niet vloeiend Nederlands of Engels spreken.
  • Een digitale werkinstructie is online op te roepen en daardoor voor iedereen, overal beschikbaar. De digitale werkinstructies van EZ-GO worden door de operator bekeken op de tablet die bij de machine ligt.
  • Deze visuele werkinstructies zijn gemakkelijk centraal te wijzigen als er iets verandert in de optimale werkwijze. Daardoor zijn de digitale werkinstructies altijd up-to-date.

 

Lean manufacturing heeft een veel grotere kans van slagen als de instructies voor de operators op deze manier makkelijk te vinden, eenvoudig te begrijpen en altijd actueel zijn.

 

Sleutel 3: Operatorsplatform

De derde sleutel tot Lean manufacturing is het bij elkaar brengen van de voorgaande elementen op een digitaal operatorsplatform. Hierop zijn de werkinstructies terug te vinden en het bevat nog meer elementen die Lean ondersteunen.

 

Digitale checklijsten geven de operator pro-actief instructies over de taken en controles die op verschillende momenten moeten gebeuren. Bij een change-over bijvoorbeeld, ziet de operator precies welke stappen hij of zij moet doorlopen en worden deze afgevinkt. Er wordt dus niets vergeten.

 

Komt de operator een probleem of verbetermogelijkheid tegen in het proces, dan is die gemakkelijk via het operatorsplatform te melden. In het EZ-GO platform maakt hij of zij daarvoor een actie aan, eventueel met een foto of filmpje, en wijst deze toe aan de juiste persoon. Dit leidt tot een snelle oplossing. Ook andere medewerkers kunnen inzage hebben in de voortgang van deze actie, bijvoorbeeld teamleiders, kwaliteitsmedewerkers en de technische dienst.

 

Continu verbeteren is een belangrijk aspect van Lean. Ook daarvoor biedt het digitale operatorsplatform uitkomst. Het bevat statistieken over onder andere de taken die niet of niet volledig zijn afgevinkt, en de acties die zijn aangemaakt. Zo is snel te bepalen waar structurele verbeteringen mogelijk zijn. Dit continuous improvement verbetert de processen voortdurend, waardoor deze nog effciënter worden.

 

Conclusie: Lean is gebaat bij een digitale aanpak

Het begrip Lean Manufacturing ontstond al in de jaren tachtig, toen de digitaliseringsmogelijkheden nog beperkt waren. Inmiddels maken tools zoals het EZ-GO platform het makkelijk om echt te profiteren van de voordelen van een Lean Manufacturing operatie, die zichzelf continu verbetert.

 

Weten hoe u uw eigen Lean Manufacturing kunt ondersteunen met een digitaal platform? Neem dan eens een contact met ons op, we delen onze kennis graag.