Op zoek naar het meest efficiënte productieproces voor jouw organisatie? De SMED methode helpt je om deze te ontdekken en te realiseren, door de omsteltijden te verkorten en de productiviteit te verhogen. In deze blog lichten we toe wat de SMED methode inhoudt en hoe je deze kunt gebruiken om omsteltijden te verkorten.
Wat is SMED?
SMED, voluit geschreven ook wel Single-Minute Exchange of Die, omvat een methode die ervoor dient te zorgen dat een productieproces snel en efficiënt kan worden omgesteld. Als onderdeel van Lean Manufacturering, noemen we de methode ook wel Lean SMED. De SMED methode vertelt dat iedere omstelling minder dan tien minuten tijd zou moeten kosten. Onder deze omstellingen, vallen alle activiteiten die nodig zijn om van een huidige naar een nieuwe productieorder te kunnen omschakelen. De SMED methode komt voort uit een concept van Shigeo Shingo; een belangrijke ontwikkelaar van Toyota Production System. Het doel was – en blijft – om de omsteltijd te verkorten, zodat er meer productietijd kan worden benut.
Wat zijn de voordelen van de SMED methode?
Lean SMED leidt dus tot verschillende voordelen, waaronder het verkorten van omsteltijden en het vermeerderen van de productietijd. Maar ook de flexibele en efficiënte productielijnen die dankzij de SMED methode ontstaan, bieden de organisatie meer kansen. Dankzij deze voordelen, kun je als organisatie toewerken naar een vermindering van stilstand, lagere kosten, hogere productiviteit en een betere productieplanning. Dit resulteert vervolgens weer in een snellere reactietijd op de klantvraag, een verhoogde apparatuurbetrouwbaarheid (dankzij standaardisatie van procedures) en een bevordering van een cultuur van continue verbetering. Al deze voordelen dragen bij aan een productieomgeving die responsief en kostenbewust te werk gaat.
Wat zijn de stappen van Single-Minute Exchange of Die?
De Single-Minute Exchange of Die werkt met zeven basisstappen, waarbij de eerste zes stappen toewerken naar de laatste stap: continue verbetering. Hieronder lichten we ze stuk voor stuk toe:
- Observatie van de huidige omsteltijd: Documenteer het hele proces en meet de huidige omsteltijd. Spoor de bottlenecks in het proces op, zodat deze prioriteit kunnen krijgen.
- Scheiding van interne en externe omstelactiviteiten: Identificeer welke taken kunnen worden uitgevoerd terwijl de machine draait (externe taken) en welke alleen kunnen worden uitgevoerd als de machine stilstaat (interne taken).
- Omzetten van interne naar externe omstelactiviteiten: Voer zoveel mogelijk taken uit terwijl de machine draait, om te besparen op tijd.
- Stroomlijnen van interne activiteiten: Versimpel en standaardiseer taken die tijdens stilstand worden uitgevoerd.
- Stroomlijnen van externe activiteiten: Optimaliseer taken die tijdens productie kunnen plaatsvinden.
- Documentatie en standaardisatie: Leg de nieuwe procedures vast en zorg voor consistentie.
- Continu verbeteren: Evalueer regelmatig en zoek naar verdere optimalisaties, totdat alle omsteltijden beperkt zijn tot minder dan tien minuten.
Voorbeeld van een SMED traject
Stel dat een fabriek te kampen heeft met lange omsteltijden tussen de productieruns en er een SMED traject wordt gestart om het huidige proces te kunnen observeren. Er wordt dan eerst onderscheid gemaakt tussen interne en externe activiteiten, zoals het verwisselen van patronen (intern) en het klaarzetten van gereedschappen (extern). De omsteltijd blijkt verkort te kunnen worden, door verschillende formaten bouten te standaardiseren en terug te brengen tot slechts één formaat. Hierdoor is alleen sleutel 13 nog nodig. Het vooraf klaarzetten van al het gereedschap bespaart ook tijd. Door procedures vast te leggen en regelmatig trainingen en feedbackmomenten in te plannen, wordt de omsteltijd uiteindelijk teruggebracht, van negentig minuten naar vijftien minuten. Het SMED traject kan vervolgens opnieuw worden gestart, om tot een maximale omsteltijd van tien minuten te komen.
OTED
Heb je een SMED traject met succes afgerond? Dan kun je nog een stapje verder gaan, door een OTED traject in te zetten. OTED (One-Touch Exchange of Die) is eveneens gericht op het verminderen van de omsteltijden, maar dan tot maximaal honderd seconden in plaats van tien minuten. Om dit te bereiken, dient er dus nog maar slechts één handeling benodigd te zijn om de omstelling te realiseren. Hierdoor kunnen productieprocessen nog flexibeler, efficiënter en meer kosteneffectief worden gemaakt.
Verkort jouw omsteltijd en optimaliseer processen met EZ-GO
Digitalisatie en standaardisatie zijn twee aspecten die nodig zijn om processen te optimaliseren en omsteltijden te verkorten. EZ-GO is precies op deze twee aspecten ingesteld. Checklijsten zorgen voor een visuele ombouw, met duidelijke foto’s en video’s, die medewerkers stap voor stap door de procedure begeleidt. Middels deze gestandaardiseerde werkinstructies en checklists, die via een digitaal platform worden aangeboden, kunnen alle medewerkers dezelfde standaard aanhouden. Dit zorgt voor veel duidelijkheid. Daarnaast helpen de visuele instructies en checklists bij het efficiënt werken en het verminderen van fouten. Met EZ-GO wordt Lean SMED doorvoeren vele malen eenvoudiger, doordat er met real-time gegevensverzameling en -analyse focus kan worden gelegd op een vlotte probleemoplossing en continue verbetering. Met eigen ogen ervaren hoe dit eruit ziet? Je bent van harte welkom voor een demo!