Wat is de 5S methode?

De 5S methode is een methode om je werkplek beter te organiseren en is een systematische vorm van visual management dat alles omvat, van vloertape tot bedieningshandleidingen. Het gaat niet alleen om netheid of organisatie van uw productieomgeving; het gaat ook om het maximaliseren van de veiligheid en efficiëntie. Dit zal uiteindelijk positief bijdragen aan de winst van een fabriek. De 5S methode, ook wel 5S lean methode genoemd, is een raamwerk dat de nadruk legt op het gebruik van een specifieke gedachtegang en tools om efficiëntie en waarde te creëren. Het omvat het observeren, analyseren, samenwerken en zoeken naar verspilling en het reduceren hiervan, om uw productieomgeving duurzaam te verbeteren. Waar komt de 5S methode implementeren voor?  Deze denkwijze wordt veel geïntroduceerd binnen fabrieken, om operators bewust te maken van hun werkomgeving. Hierdoor kunnen ze meer overzicht creëren, sneller zaken vinden en de productiviteit verhogen.

5s
Preventief onderhoud Digital work instructions

Waar staat de 5S methode voor?

5S, ook wel Five S genoemd, verwijst naar vijf Japanse termen die worden gebruikt om de stappen van het 5S-systeem van visueel management te beschrijven. Elke term begint met de letter S. In het Japans zijn de vijf S’s als volgt: Seiri, Seiton, Seiso, Seiketsu en Shitsuke. In het Nederlands worden de vijf S’s vertaald als Scheiden, Schikken, Schoonmaken, Standaardiseren en Standhouden.

 

De 5S methode is een benadering van werkplekorganisatie. Deze methode omvat de vijf stappen Scheiden, Schikken, Schoonmaken, Standaardiseren en Standhouden. Enkele 5S methode voorbeelden zijn het doorlopen van items in een productieomgeving, het verwijderen van wat niet nodig is, het organiseren van tools, schoonmaken, onderhoud uitvoeren en ervoor zorgen dat deze bepaalde werkzaamheden gewoontes worden. Deze stappen moeten in deze volgorde plaatsvinden en er moet een plan zijn om de taken die bij deze stappen horen regelmatig uit te voeren. Dit sluit aan bij de waarde die EZ Factory biedt aan uw bedrijf. Dankzij de EZ-GO app kunnen werkinstructies, checklijsten, taken en audits gedigitaliseerd worden. Door het uitvoeren van schoonmaak en inspectie taken, houden operators hun werkomgeving veilig en schoon. Vervolgens kunnen ploegleiders of QESH-, SHE-  of Kwaliteitsmanagers middels digitale 5S audits controleren of de productieomgeving voldoet aan de 5S lean methode standaarden. Dit zal bijdragen aan de productiviteit van operators en zal ook voor meer rust zorgen, omdat men niet gefrustreerd raakt door bijvoorbeeld zoekgeraakte materialen.

5S methode en visualisering

De 5S methode kan ook worden ingezet in een vorm van visuele controle die zich richt op werkprocessen en de productiviteitsverbetering. Visuele markeringen in een opslagruimte kunnen uw werknemers helpen materialen gemakkelijker te lokaliseren. Vloermarkeringen kunnen grenzen rondom werkplekken creëren en borden op de vloer kunnen de juiste locaties aangeven voor afval- en recyclingbakken. Als u inlogt op de app ziet u in één oogopslag wat uw kerntaken voor die dag zullen zijn. Dit verhoogt de veiligheid, kwaliteit en efficiëntie. Taken en audits rondom de 5S methode kunnen ook gedigitaliseerd worden middels de EZ-GO app. Uniek aan EZ-GO is dat we ons richten op de operator. EZ-GO is dan ook ontwikkeld in samenwerking met operators van gerenommeerde productiebedrijven. Onze slogan is: “Power to the Operator!” Dit is tenslotte de man of vrouw op de werkvloer die de taken uitvoert en kan identificeren waar en hoe processen kunnen worden geoptimaliseerd. Ons doel is daarom om hun dagelijkse werk gemakkelijker en leuker te maken!

Vraag demo aan

Onze klanten zijn enthousiast

Waarom autonoom onderhoud?

Onze apps: dé oplossing voor veel uitdagingen in productie Overal in productie zagen wij dagelijks dezelfde problemen. Misschien herkent u ze wel?

  • Weinig inzicht in veiligheid
  • Veel verspilling en soms afwijkende productkwaliteit
  • Achterhaalde instructies voor operators (op papier)
  • Lijnen die onnodig stilstaan
  • Inefficiënte werkprocessen
  • Operators worden te weinig betrokken bij verbetering
  • Weinig overzicht en veel gebruik van papier

Hoe kunnen we de operator meer plezier in zijn werk geven? Eén van onze antwoorden op deze vragen is de EZ-GO app, die we samen met operators van gerenommeerde bedrijven ontwikkeld hebben.

Wij kennen de industrie van binnenuit en helpen graag om de dagelijkse werkzaamheden eenvoudiger te maken. Dankzij onze gebruiksvriendelijke apps weet iedere operator in enkele klikken precies wat hij moet doen, wanneer hij dat moet doen en hoe te doen. Zo maken we werk eenvoudig, overzichtelijk en leuk.

Over ons

Nieuws

Meer Nieuws

Klaar om uw bedrijfsprocessen te verbeteren?

VRAAG DEMO AAN