ClickCease

Vertrouwd door

JDE
Verkade
Friesland campina
Upfield
Heineken
Verkade
Friesland campina
Upfield
JDE
Heineken

Wat is de 5S methode

De 5S-methode is een manier om de productieomgeving beter te organiseren. Het is een systematische vorm van visual management die alles omvat, van vloertape tot bedieningshandleidingen. Het gaat niet alleen om netheid van de werkvloer, het gaat ook om het maximaliseren van de veiligheid en efficiëntie. 5S draag daarmee bij aan de winst van een fabriek.

De 5S-methode, ook bekend als de 5S Lean methode, is gericht op het tegengaan van verspilling en het creëren van overzicht. De methode volgt een duidelijke structuur: observeren, analyseren en samenwerken aan oplossingen om de productieomgeving duurzaam te verbeteren. 5S wordt veel ingezet binnen fabrieken, om operators bewust te maken van hun werkomgeving en deze samen te verbeteren. Hierdoor krijgen ze meer overzicht, kunnen ze sneller zaken vinden en verhogen ze de productiviteit.

digital inspections

5S methode voorbeelden

5S (Five S) verwijst naar vijf Japanse termen die de stappen van het 5S-systeem van visueel management beschrijven. Elke term begint met de letter S. In het Japans zijn dat: Seiri, Seiton, Seiso, Seiketsu en Shitsuke. In het Nederlands worden de vijf S’en vertaald als Scheiden, Schikken, Schoonmaken, Standaardiseren en Standhouden.

De 5S-methode is een benadering van werkplekorganisatie. Enkele voorbeelden van 5S acties zijn het doorlopen van items in een productieomgeving en het verwijderen van wat niet nodig is, het organiseren van tools, het schoonmaken van de werkplek, onderhoud uitvoeren en ervoor zorgen dat deze werkzaamheden terugkerende gewoontes worden.

De 5S Lean methode streeft ook naar een visueel overzichtelijke werkplek. Visuele markeringen helpen werknemers materialen of gereedschappen gemakkelijker te lokaliseren. Vloertape markeert grenzen rondom werkplekken en borden op de vloer geven de juiste locatie aan voor bijvoorbeeld afval- en recyclingbakken. Dat draagt bij aan efficiëntere werkprocessen en productiviteitsverbetering.

5S wordt altijd uitgevoerd in een bepaalde logische volgorde. De laatste stap (standhouden) zorgt ervoor dat deze stappen regelmatig opnieuw worden uitgevoerd.

Dit sluit aan bij de waarde die EZ Factory biedt aan uw bedrijf. Dankzij de EZ-GO app kunnen werkinstructies, checklijsten, taken en audits gedigitaliseerd worden. Door het uitvoeren van schoonmaak en inspectie taken, houden operators hun werkomgeving veilig en schoon. Vervolgens kunnen ploegleiders of QESH-, SHE-  of Kwaliteitsmanagers middels digitale 5S audits controleren of de productieomgeving voldoet aan de 5S lean methode standaarden. Dit zal bijdragen aan de productiviteit van operators en zal ook voor meer rust zorgen, omdat men niet gefrustreerd raakt door bijvoorbeeld zoekgeraakte materialen.

Het platform voor elke fabriek

Verbeter de veiligheid, kwaliteit en efficiency door het digitaliseren van papieren formulieren, lijsten en andere documenten op de fabrieksvloer.

Plan demo

5S lean methode en visualisering

Het EZ-GO platform kan daarbij een belangrijke rol spelen. In het platform kunnen werkinstructies, checklijsten, taken en audits gedigitaliseerd worden. Via de app zien operators welke taken die dag op het programma staan. Zo komen 5S-taken steeds terug in de werkzaamheden en houden operators hun werkomgeving veilig, opgeruimd en schoon. Dit draagt bij aan de productiviteit van operators en zal ook voor meer rust zorgen, omdat men niet gefrustreerd raakt door bijvoorbeeld zoekgeraakte materialen. Ploegleiders of QESH-, SHE- of Kwaliteitsmanagers kunnen door middel van digitale 5S -audits controleren of de productieomgeving voldoet aan de 5S Lean methode standaarden.

Uniek aan EZ-GO is dat we ons richten op de operator. Het EZ-GO platform is ontwikkeld in samenwerking met operators van gerenommeerde productiebedrijven.

Bekende bedrijven zoals FrieslandCampina en Dutch Nutrition maken al gebruik van het EZ-GO platform. Onze slogan is: ‘Power to the Operator!’ Ons doel is om hun dagelijkse werk gemakkelijker en leuker te maken en tegelijkertijd de efficiëntie, veiligheid en kwaliteit van de productie te verhogen.

Vraag demo aan
EZ Factory
Continuous Improvement Software Autonomous Maintenance

Waarom EZ Factory?

Onze apps zijn de beste oplossing voor uitdagingen in de productie. Overal binnen productiebedrijven kwamen we vergelijkbare problemen tegen. Misschien herken je ze?

  • Laag veiligheidsbewustzijn
  • Aanzienlijke hoeveelheden afval
  • Kwaliteitsfouten en terugroepacties
  • Verouderde instructies voor operators (op papier)
  • Lange down-time
  • Inefficiënte processen
  • Operators zijn niet betrokken bij continue verbetering
  • Papieren registraties zijn moeilijk te controleren

Hoe kunnen we meer vreugde brengen in het dagelijkse werk van de operator? Een van onze antwoorden op deze vragen is onze EZ-GO app. We ontwikkelden deze Mobile Inspections App samen met operators uit goed gerunde fabrieken.

Wij kennen de industrie uit ons hoofd en staan te popelen om u te helpen uw dagelijkse werk gemakkelijker te maken. Dankzij onze gebruiksvriendelijke apps weet elke operator wat hij of zij moet doen, wanneer hij of zij het moet doen en hoe het moet. We visualiseren het werk en maken het gemakkelijk met slechts een paar klikken op het scherm nodig.

Over ons

Nieuws

Meer Nieuws

Klaar om uw bedrijfsprocessen te verbeteren?

VRAAG DEMO AAN