4 manieren om efficiëntie te verbeteren

De grootse oorzaak van verspilling in de keten is een gebrek aan efficiency. En de grootste bottleneck bij efficiency is kennis. Met digitale werkinstructies en checklijsten breng je de benodigde kennis waar die nodig is en wanneer die nodig is, in een gebruiksvriendelijke vorm. Met deze 4 tips haal je het maximale uit je digitale werkinstructies.

1. Training

Digitale werkinstructies zijn ideaal voor training én als naslagwerk voor nieuwe medewerkers. Workflows in productie bestaan uit vele kleine handelingen die samen het beste resultaat geven. Het is daarbij belangrijk dat alle handelingen consequent en zorgvuldig worden uitgevoerd. Dat begint bij het inwerken. Voorheen hing de kwaliteit daarvan sterk af van wie de trainer was. Nu gebruikt iedereen de digitale werkinstructies om nieuwe medewerkers in te werken en leert elke collega dus altijd exact dezelfde procedure. Bovendien kan de nieuwe medewerker de werkinstructies op een later tijdstip gemakkelijk raadplegen.

Zo werkt iedereen altijd op dezelfde optimale manier.

2. Onderhoud

Onderhoud kent verschillende frequenties. Bepaalde onderhoudstaken vinden dagelijks plaats, andere wekelijks of maandelijks. Een goed onderhoudsschema leidt tot optimale OEE (Overall Equipment Effectiveness). Een belangrijk onderdeel daarvan is CILT (Cleaning, Inspection, Lubrication en Tightening). In het EZ-GO platform zijn alle geplande onderhoudstaken te programmeren als digitale checklijsten die pro-actief verschijnen als ze uitgevoerd moeten worden. Bovendien moet de operator deze aftekenen. Het is dus niet meer mogelijk om onderhoudstaken te vergeten of te negeren.

Dit leidt tot machines en een werkomgeving die altijd in optimale basisconditie zijn.

3. Een shift starten

Bij het starten van een shift zijn er altijd twee soorten taken uit te voeren:

  • de standaard taken die altijd uitgevoerd moeten worden;
  • specifieke aandachtspunten die de vorige ploeg overdraagt.

In beide gevallen helpt een digitale tool hierbij. De standaardtaken zijn dan geprogrammeerd als checklijsten, zodat een operator geen elementen kan vergeten.

De overdrachtspunten kan de vorige ploeg in de EZ-GO app meegeven als acties. De ploeg die start, geeft vervolgens in de app aan wat ze hebben gedaan en of het punt is opgelost. Zo niet, dan geeft deze ploeg dit door in de app en ziet de volgende shift ook wat de status is. Zo is iedereen altijd op de hoogte.

Een digitale start zorgt dat er geen taken worden vergeten en dat de overdracht soepel verloopt.

4. Change-over

De change-over van een machine is nooit echt simpel. Het is een activiteit die de normale workflow onderbreekt en er is veel risico op fouten. De procedure bestaat uit meerdere stappen en er zijn veel instellingen die aangepast moeten worden. Wanneer daarin fouten worden gemaakt, kan dat grote gevolgen hebben en zelfs delen van de productie onbruikbaar maken. Daarom is vooral bij change-overs de toegevoegde waarde van een digitale app zeer groot.

Change-overs zijn eenvoudig weer te geven in digitale werkinstructies. Door te werken met foto’s en video, kun je in een oogopslag duidelijk maken wat er moet gebeuren en hoe dat moet gebeuren. Checklijsten zorgen ervoor dat er geen stappen kunnen worden overgeslagen en dat eventuele afwijkingen worden vastgelegd.

Zo reduceer je de kans op fouten bij change-overs tot een minimum en heb je altijd een log van wat er precies gedaan is, mochten er toch afwijkingen ontstaan.

Efficiëntie begint bij de basis

Voor elk productiebedrijf is efficiëntie een uiterst belangrijke KPI. Die efficiëntie begint bij de basis. Wanneer operators processen altijd op dezelfde manier uitvoeren en gepland onderhoud structureel plaatsvindt, kun je daarmee vaak tientallen procenten efficiëntieverbetering realiseren. Want ga maar na: je weet wat de meest efficiënte werkwijze is en iedereen voert deze op dezelfde manier uit. Dat voorkomt bovendien fouten en afwijkingen. Tot slot zijn je machines in uitstekende basisconditie en is er toch iets mis, dan is dat gemakkelijk bij de juiste persoon te melden. Kortom: je haalt de optimale opbrengst uit je productieomgeving.

 

Weten hoe EZ-GO jullie kan helpen om storingen te verhelpen en te voorkomen? We geven graag een demo.