engineer in fabriek

Six Sigma: Verminder fouten in het productieproces

In het fabrieksleven is Six Sigma geen onbekende methodiek. Al sinds de jaren ’80 wordt Six Sigma ingezet om bedrijfsprocessen te optimaliseren – en met succes! Maar wat is Six Sigma nou precies? En wanneer spreek je van Lean Six Sigma? Laten we beginnen bij het begin!

Wat is Six Sigma?

De methodiek die we Six Sigma noemen, werd in 1986 ontwikkeld door Motorola. Het doel was (en is nog altijd) om kwaliteit en efficiëntie in het productieproces te verhogen. De Six Sigma methodiek omvat het minimaliseren van fouten en variabele uitkomsten, om deze procesverbetering te realiseren. Procesconfirmatie is dus een belangrijke factor bij het toepassen van de Six Sigma methodiek. Verder laat de Six Sigma methode je beter kijken naar losse taken. Door alle taken als een uniek proces te zien, kunnen alle stappen in het productieproces worden geanalyseerd en geoptimaliseerd. Hierbij is juiste data enorm belangrijk, om op feiten gebaseerde beslissingen te kunnen nemen. Bedrijven die Six Sigma toepassen, trainen de medewerkers vaak op verschillende niveaus, die ook wel Belts genoemd worden. Meer over deze Six Sigma Belts lees je verderop in deze blog.

Waar wordt Six Sigma voor gebruikt?

Six Sigma wordt dus gebruikt om processen te verbeteren, defecten te verminderen en efficiëntie te verhogen. Dit gebeurt in de productiesector, maar bijvoorbeeld ook in de gezondheidszorg. Deze bedrijven zetten Six Sigma in om fouten en variabiliteit te herkennen en elimineren. Daarnaast kan Six Sigma een ondersteunende methode zijn bij het uitvoeren van audits, omdat het makkelijker wordt om processen grondig te analyseren en zwakke punten vast te leggen. Door het verzamelen van de vele data, spoor je namelijk eerder inefficiëntie, fouten en uitvoeringsproblemen op. Het resultaat? Een objectievere en data-gedreven audit, die het mogelijk maakt om proactief met verbeteringen aan de slag te gaan. Maar ook op het gebied van klanttevredenheid, risicobeheer, kostenbesparing en kwaliteitscontrole is de toegevoegde waarde van Six Sigma onmiskenbaar. Samenvattend is de Six Sigma methode dus essentieel om concurrerend te blijven.

Six Sigma aanpak

Six Sigma richt zich op procesverbetering en defectvermindering met een gestructureerde, data-gedreven aanpak. Met de statistische analyses en continue verbeteringen helpt Six Sigma organisaties om efficiënter te werken en klanttevredenheid te verhogen. Een Six Sigma model dient dus goed in elkaar te zitten. Bij een Six Sigma model kun je denken aan twee hoofdmethoden: de DMAIC methode en de DMADV methode. Welk Six Sigma model je het beste kunt volgen, is afhankelijk van de situatie.

DMAIC

DMAIC is een methodologie binnen Six Sigma die wordt gebruikt voor het verbeteren van bestaande processen. Het DMAIC model is het meest klassieke Six Sigma model en is al snel na het ontwikkelen van Six Sigma ontstaan. Het wordt vaak toegepast bij kwaliteitscontrole en operationele optimalisatie. DMAIC is opgedeeld in vijf verschillende fasen, waarbij er gestart wordt met het vaststellen van problemen en doelstellingen en er geëindigd wordt met het waarborgen van blijvend resultaat. Deze DMAIC fasen zien er als volgt uit:

  • Define – Het probleem en de doelstellingen vaststellen.
  • Measure – Huidige prestaties meten en data verzamelen.
  • Analyse – Oorzaken van defecten of inefficiënties identificeren.
  • Improve – Oplossingen implementeren om het proces te verbeteren.
  • Control – Verbeteringen borgen en zorgen voor blijvende resultaten.

DMADV

DMADV is een Six Sigma methodologie die – in tegenstelling tot DMAIC – gericht is op het ontwerpen van nieuwe processen of producten. Maar ook als een bestaand proces niet te verbeteren is middels de DMAIC methode, kan er gekozen worden voor de DMADV methode. Deze helpt bedrijven bij het ontwikkelen van innovatieve, efficiënte en klantgerichte producten en diensten. Ook hier is er een onderverdeling gemaakt met vijf verschillende fasen:

  • Define – Klanteisen en projectdoelen bepalen.
  • Measure – Kritieke kwaliteitsfactoren vaststellen en meten.
  • Analyse – Alternatieve ontwerpen en oplossingen evalueren.
  • Design – Het optimale ontwerp ontwikkelen.
  • Verify – Het ontwerp testen en implementeren.

Wie zijn er betrokken bij een Six Sigma traject?

Een Six Sigma traject gaat verder dan enkel de medewerkers die betrokken zijn bij het productieproces en het managementteam. Ook voor stakeholders en voor klanten is betrokkenheid bij een Six Sigma traject relevant. Zij kunnen bijvoorbeeld input geven met betrekking tot procesverbeteringen en de impact van deze verbeteringen beoordelen. Naast deze externe betrokkenen, zijn er natuurlijk ook nog de vele interne betrokkenen. Dit kunnen dus procesmedewerkers zijn, maar ook betrokkenen die een specifieke rol binnen het Six Sigma traject op zich nemen. Deze rollen worden onderverdeeld in de Six Sigma Belts.

Six Sigma Belts

Bij iedere Six Sigma Belt horen specifieke verantwoordelijkheden. Om deze Belts te behalen kun je bijvoorbeeld trainingen volgen. Op die manier groei je steeds verder met betrekking tot jouw verantwoordelijkheden binnen Six Sigma trajecten. Je kunt de volgende Six Sigma Belts behalen:

  • Yellow Belts – Een Yellow Belt heeft sterke basiskennis van Six Sigma en de kernprincipes die hierbij horen. De Yellow Belt speelt een ondersteunende rol in kleinere projecten en kan werken met de basisconcepten als DMAIC. Ook het verzamelen van gegevens, het uitvoeren van eenvoudige analyses en het werken aan verbeterinitiatieven (samen met Green en Black Belts) behoort tot de werkzaamheden.
  • Green Belts – Green Belts pakken bij veel bedrijven zelfstandig de kleinere projecten op. Het zijn medewerkers met diepgaandere kennis over Six Sigma, die naast hun gewone werk kleinere Six Sigma projecten uitvoeren of de Black Belts ondersteunen als kernteamlid bij grote projecten. Ze werken met verschillende statische en analytische tools om procesproblemen vast te stellen, analyseren de gegevens en implementeren verbeteringen binnen hun afdeling.
  • Black Belts – Projectleiders die, samen met andere stakeholders, aan grote en vaak langdurige projecten werken en teams aansturen. Hierbij kun je denken aan projecten die een grootse impact hebben op de procesverbetering en de organisatie zelf. Black Belts helpen Green belts om te groeien middels de juiste coaching en training.
  • Master Black Belts (MBBs) – Experts die strategieën ontwikkelen, Black Belts begeleiden en trainingen geven. Deze experts coachen en begeleiden de Black belts en de Green Belts, terwijl ze nauw samenwerken met het management om de bedrijfsprestaties te analyseren en verbeteren.

Als je al deze niveaus hebt doorlopen, kun je doorgroeien naar de Six Sigma rollen met de meeste verantwoordelijkheden:

  • Champions – Leidinggevenden die Six Sigma binnen de organisatie promoten en barrières wegnemen. De Champion stelt de visie en de doelen voor de projecten vast en maakt een goede selectie en prioritering binnen de projecten. Samen met de Master Black Belts, zorgt de Champion ervoor dat het verbeterplan succesvol wordt geïmplementeerd.
  • Executive Leadership – Senior managers die Six Sigma ondersteunen, strategische doelen stellen en middelen toewijzen. Met veel ervaring, zal deze senior manager de juiste doelen en beslissingen doorvoeren voor succes op de lange termijn.

Verschil met Lean Six Sigma

Lean Six Sigma wordt nog wel eens verward met Six Sigma. Toch zit er een verschil in aanpak en focus als je beide methodieken naast elkaar legt. Six Sigma richt zich op het verminderen van variabiliteit en defecten in processen door middel van data-analyse en statistische methoden. Hierbij worden de methoden DMAIC en DMADV gebruikt om processen te verbeteren of (op)nieuw te ontwerpen. Daarnaast streeft Six Sigma naar bijna perfecte prestatie – tot maximaal 3,4 defecten op een miljoen uitvoeringen. Bij Lean Six Sigma worden de Lean-principes gecombineerd met Six Sigma. Deze principes zijn gericht op het stroomlijnen van processen en het tegengaan van verspillingen. Hierdoor worden niet alleen defecten en variabiliteit aangepakt, maar ook de doorlooptijd, efficiëntie en klantwaarde. Bedrijven kiezen daarom vaak Lean Six Sigma om zowel kwaliteitsverbetering als productiviteitsverhoging te realiseren, waardoor processen sneller en kostenefficiënter worden.

Benieuwd hoe je jouw bedrijfsprocessen kan optimaliseren?

EZ-GO van EZ Factory ondersteunt jouw optimalisatie door digitale tools te bieden, die aansluiten bij de Six Sigma principes. Het platform maakt het creëren en beheren van visuele werkinstructies mogelijk, waardoor operators altijd toegang hebben tot up-to-date en duidelijke procedures. Dit vermindert variabiliteit en verhoogt de consistentie in de procesuitvoering. Daarnaast biedt EZ-GO een taakmanagementsysteem voor het plannen en monitoren van terugkerende taken, zoals autonoom en preventief onderhoud. Door het digitaliseren van checklists, audits en werkinstructies ondersteunt EZ-GO bij het verminderen van fouten en het standaardiseren van processen, wat naadloos aansluit bij de doelstellingen van Six Sigma.