ClickCease

Vertrouwd door

JDE
Verkade
Friesland campina
Upfield
Heineken
Verkade
Friesland campina
Upfield
JDE
Heineken

Standard Operating Procedure (SOP)

Heeft u behoefte aan structuur en standaardisatie op de werkvloer met betrekking tot productieprocessen? Maak dan gebruik van ‘Standard Operating Procedures’, ook wel SOP genoemd. SOP’s standaardiseren en optimaliseren het werk van operators. Dit leidt tot minder kans op menselijke fouten, wat ongeplande stilstanden en kwaliteitsverlies voorkomt.

Vraag hier uw demo aan
digital inspections

Wat is een SOP?

Een Standard Operating Procedure of SOP is een werkinstructie die beschrijft hoe een bepaalde handeling door een operator uitgevoerd dient te worden. Bijvoorbeeld het ombouwen van een productielijn, het oplossen van een storing of het schoonmaken van een sensor. De SOP creëert uniformiteit in de uitvoering van handelingen, waardoor er meer consistentie komt in het eindresultaat. De SOP is ook bruikbaar als naslagwerk voor nieuwe werknemers, wanneer ze nog niet genoeg kennis en ervaring hebben voor het uitvoeren van bepaalde handelingen.

Deze werkinstructies zijn in veel bedrijven nog op papier vastgelegd en bevinden zich in werkmappen in kasten op de werkvloer. Operators zijn dan veel tijd kwijt met het zoeken van deze documenten en het lezen van de (geschreven) instructies. Door het digitaliseren van de Standard Operating Procedures zijn ze continu up-to-date, heeft iedereen dezelfde versie en heeft de operator ze altijd bij de hand. Digitaliseren is eenvoudig in het EZ-GO platform.

De voordelen van digitale Standard Operating Procedures zijn onder andere:

 1. Actuele en visuele werkinstructies, met foto’s en filmpjes
 2. Mobiele inspecties op elke locatie, omdat de instructies via een mobiel apparaat te raadplegen zijn
 3. Makkelijk bereikbare digitale checklists, direct online af te vinken
 4. Efficiënte processen door een consistente werkwijze
 5. Vermindering in korte stilstanden van machines
 6. Een hoog veiligheidsbewustzijn door pro-actieve checks
 7. Minder afval, kwaliteitsgebreken en terugroepacties
 8. Operators die betrokken zijn bij continu verbeteren

Bovendien hoeft u niet meer steeds uw papieren SOP’s bij te werken en opnieuw te verspreiden. Op deze manier creëert u een paperless factory

Het platform voor elke fabriek

Verbeter de veiligheid, kwaliteit en efficiency door het digitaliseren van papieren formulieren, lijsten en andere documenten op de fabrieksvloer.

Plan demo

Hoe schrijf je een Standard Operating Procedure?

Om veiligheid en kwaliteit te waarborgen is het van belang dat werknemers de stappen in het productieproces tot in detail juist uitvoeren. Wilt u een bepaald ISO-certificaat behalen? Dan is een Standard Operating Procedure de ideale manier om de benodigde stappen in kaart te brengen. Zo biedt een SOP ondersteuning bij het behalen van het ISO-certificaat. Maar hoe moet een Standard Operating Procedure geschreven worden?

EZ Factory
Continuous Improvement Software Autonomous Maintenance

Hoe schrijf je een SOP?

Bepaal wat het eindresultaat of het doel is voor de Standard Operating Procedure die u schrijft. Als u bijvoorbeeld de procedure beschrijft voor het onderhoud van de machines, dan is het doel om de machines in goede conditie te houden en om de veiligheid te waarborgen. Dit kan bijvoorbeeld met preventief onderhoud.

De kans is groot dat uw bedrijf al enkele SOP’s heeft die in het verleden voor andere procedures zijn geschreven, bijvoorbeeld een:

 • hiërarchische stappenindeling
 • stroomdiagram
 • checklijst

U kunt zulke documenten gebruiken als sjablonen voor de nieuwe SOP’s.

Breng het team bij elkaar en vraag hen hoe ze denken dat de taak moet worden uitgevoerd. Dit zijn de mensen die u gaat vragen om zich aan de SOP te houden, dus u wilt er zeker van zijn dat zij die logisch vinden en dat alle noodzakelijke stappen zijn inbegrepen.

Het is mogelijk dat de SOP waaraan u werkt, afhankelijk is van andere SOP’s en processen in andere afdelingen. Bepaal of het voldoende is om naar die andere procedures te verwijzen of dat u ze aan de digitale operationele procedures moet toevoegen. Misschien heeft u een stroomschema of een kaart nodig om afhankelijkheden en verantwoordelijken duidelijk te definiëren.

Om te bepalen hoe u uw SOP vormgeeft moet u de gebruikers van de SOP goed kennen. Wat is de voorkennis van dit team? Beheersen de teamleden de taal volledig, waarin u de SOP gaat schrijven? Hoe lang zijn zij al werkzaam binnen uw bedrijf? Welke basiskennis hebben ze al? Houd rekening met deze vragen, om zo uw SOP zo goed mogelijk op de gebruikers af te stemmen. U doet dat ook door ze te betrekken bij het maken van de SOP’s.

Schrijf een concept van uw standaardprocedure, ingedeeld in stappen. De digitale SOP heeft bovendien de mogelijkheid om per stap op te nemen:

 • foto’s
 • video’s

Deze maken in een oogopslag duidelijk wat er moet gebeuren en zijn extra handig in een omgeving waar niet iedereen dezelfde taal (goed) spreekt.

Er zullen meerdere concepten en reviewrondes zijn. Zorg ervoor dat u uw team uitnodigt om de concepten te beoordelen, zodat zij aanvullende suggesties kunnen doen. Vaak hebben medewerkers bijvoorbeeld baat bij meer verantwoordelijkheid voor autonoom onderhoud.

Controleer of herzie de SOP elke zes tot twaalf maanden om te bepalen op welke gebieden deze kan worden verbeterd. Een voordeel van digitale SOP’s is dat u ook tussentijds gemakkelijk wijzigingen kunt verwerken.

Over ons

Standard Operating Procedure met EZ Factory

Door het digitaliseren van een SOP of werkinstructie heeft de operator deze altijd bij de hand, via de EZ-GO app op een smart device. Een operator zal daarom eerder geneigd zijn om deze erbij te pakken als er twijfel is over de beste manier om de handeling uit te voeren. De visuele opzet met foto’s en filmpjes maakt bovendien in een oogopslag duidelijk hoe bepaalde taken uitgevoerd moeten worden of wat het resultaat moet zijn. Daardoor zullen operators meer uniform, veiliger en efficiënter werken.

Door het digitaliseren van SOP’s zal het aantal onverwachte storingen reduceren, wordt de beschikbaarheid van machines hoger, blijft de kwaliteit gewaarborgd en wordt de levensduur van machines verlengd.

Uniek aan EZ-GO is dat we ons richten op de operator. Onze slogan is: ‘Power to the Operator!’ Het EZ-GO platform hebben we ontwikkeld om hun dagelijkse werk overzichtelijker en leuker te maken. Met het platform kunt u werkinstructies, checklijsten, autonoom onderhoudstaken en audits digitaliseren. Hiermee verhoogt u de veiligheid, kwaliteit en efficiëntie op de werkvloer. Bij het inloggen op de EZ-GO app ziet de operator in één oogopslag wat de kerntaken voor die dag zullen zijn. Wanneer operators verbetermogelijkheden zien, kunnen ze die via de app doorgeven, waardoor de processen ook continu verbeterd worden.

digital inspections

Nieuws

Meer Nieuws

Klaar om uw bedrijfsprocessen te verbeteren?

VRAAG DEMO AAN