Standard Operating Procedure (SOP)

Heeft u behoefte aan structuur op de werkvloer met betrekking tot productieprocessen? Dan is een ‘Standard Operating Procedure’, ook wel SOP genoemd, iets voor uw bedrijf! Middels een SOP wordt het waarborgen en verbeteren van de kwaliteit van een product efficiënt gemaakt. Ook kunnen SOP’s een ander doel hebben, namelijk het behalen van bepaalde normen binnen uw bedrijf of het behalen van een ISO-certificaat.

Vraag hier uw demo aan
Standard Operating Procedure

Wat is een SOP?

Een SOP is een document waarin de instructies voor een werkproces gedetailleerd beschreven staan. Vaak wordt dit document gebruikt om een nieuwe werknemer mee in te werken. Met een ‘Standard Operating Procedure’ worden werkprocessen binnen een specifiek bedrijf in kaart gebracht. Dit is vooral van belang in sectoren waarin strenge regelgeving van toepassing is. Om deze redenen is een SOP van toegevoegde waarde binnen een productiebedrijf. Gezien deze SOP flexibel moet zijn voor wijzigingen in regelgeving hebben wij deze procedure in onze EZ-GO app gedigitaliseerd. De voordelen van een digitale standaard operatie procedure zijn onder andere:

 • Een hoog veiligheidsbewustzijn
 • Korte stilstand van machines
 • Kleinere hoeveelheden afval, kwaliteitsgebreken en terugroepacties
 • Actuele en visuele werkinstructies
 • Efficiënte processen
 • Mobiele inspecties op elke locatie
 • Operators die betrokken zijn bij continu verbeteren
 • Makkelijk bereikbare digitale checklists.

Dit alles brengt met zich mee dat u niet meer regelmatig uw papieren SOP hoeft bij te werken en opnieuw hoeft te verspreiden. Op deze manier creëert u een paperless factory.

Hoe schrijf je een Standard Operating Procedure?

Omtrent veiligheid en kwaliteit is het van belang dat werknemers de benodigde stappen in het productieproces tot in detail juist uitvoeren. Wilt u een bepaald ISO-certificaat behalen? Dan is een SOP de ideale manier voor u om de benodigde stappen in kaart te brengen. Op deze manier biedt een SOP ondersteuning voor uw gewenst te behalen ISO-certificaat. Maar hoe moet een Standard Operating Procedure geschreven worden? Hiervoor zijn een aantal benodigd, waarvan er geen enkele overgeslagen mag worden.

Continuous Improvement Software Autonomous Maintenance

Hoe schrijf je een SOP?

Bepaal wat het eindresultaat of het doel is voor de SOP die u schrijft. Als u bijvoorbeeld een document schrijft waarin de procedures worden beschreven voor het in tact houden van de machines, dan is het doel om de machines goed te onderhouden en om de veiligheid te waarborgen. Dit kan bijvoorbeeld met preventief onderhoud.

De kans is groot dat uw bedrijf al enkele SOP’s heeft die in het verleden voor andere procedures zijn geschreven. U kunt eenvoudig naar die documenten verwijzen als sjablonen voor richtlijnen voor voorkeursopmaak.

 • hiërarchische stappenindeling
 • Een stroomdiagram
 • Eenvoudig stappenformaat

Breng het team bij elkaar en vraag hen hoe ze denken dat de taak moet worden uitgevoerd. Dit zijn de mensen die u gaat vragen om zich aan de SOP te houden, dus u wilt er zeker van zijn dat het logisch voor hen is en dat alle noodzakelijke taken zijn inbegrepen. Er zullen meerdere concepten en recensies zijn. Zorg ervoor dat u uw team uitnodigt om de concepten te beoordelen, zodat zij aanvullende suggesties kunnen doen. Vaak hebben medewerkers bijvoorbeeld baad bij werken middels autonoom onderhoud.

Het is mogelijk dat de SOP waaraan u werkt, afhankelijk is van andere SOP’s en teams in andere afdelingen om succesvol te worden afgerond. Bepaal of het voldoende is om naar die andere procedures te verwijzen of dat u ze aan het huidige standaarddocument voor operationele procedures moet toevoegen. Misschien heeft u een stroomschema of een kaart nodig om afhankelijkheden en verantwoordelijken duidelijk te definiëren.

Uw doelgroep kennen helpt om te bepalen hoe u uw SOP vormgeeft. Wat is de voorkennis van uw doelgroep? Beheerst uw doelgroep uw taal volledig, waarin u de SOP gaat schrijven? Hoe lang is uw doelgroep al werkzaam binnen uw bedrijf? Houd rekening met deze vragen, om zo uw SOP zo goed mogelijk op de doelgroep af te kunnen stemmen.

Schrijf een concept van uw standaardprocedure en overweeg enkele van de volgende elementen op te nemen:

 • Titelpagina
 • Inhoudsopgave
 • De specifieke procedures

Controleer of herzie de SOP elke zes tot twaalf maanden om te bepalen op welke gebieden deze kan worden verbeterd en om eventuele wijzigingen die in de huidige procedures zijn aangebracht, in kaart te brengen.

Over ons

Standard Operating Procedure met EZ Factory

Om meer plezier te brengen in het dagelijks werk van een operator hebben wij samen met operators de EZ-GO-app ontwikkeld. In samenwerking met operators van goed gerunde fabrieken creëerden wij een digitale checklist, audits, taken en werkinstructies.

Door SOP’s zal het aantal onverwachte storingen reduceren, zal de beschikbaarheid van uw machines hoger zijn, blijft de kwaliteit gewaarborgd en wordt de levensduur van uw machines verlengd. Hierdoor wordt voorkomen dat onnodig omzet misgelopen wordt en dat klanten teleurgesteld worden.

Met de app ziet u na het inloggen in één oogopslag wat de kerntaken voor die dag zijn. Zo wordt de veiligheid, kwaliteit en efficiëntie verhoogd. EZ-GO is gericht op de operator. Onze slogan is: “Power to the Operator!”. Tenslotte is dit de man of vrouw op de werkvloer die de taken uitvoert en kan identificeren waar en hoe processen kunnen worden geoptimaliseerd. Ons doel is daarom om hun dagelijkse werk gemakkelijk te maken en tevreden te stellen!

Onze klanten zijn enthousiast

Nieuws

Meer Nieuws

Klaar om uw bedrijfsprocessen te verbeteren?

VRAAG DEMO AAN
Bedrijfsinfo

EZ Factory B.V.
info@ezfactory.nl

KVK 69297878
VAT 857821799B01
IBAN NL09RABO0123456789

Privacy Statement

Sales & Support

Voor Support contact:
+31 (0)6-10478439
support@ezfactory.nl

Voor Sales contact:
+31 (0)6-39787430
hi@ezfactory.nl

© 2019 EZ-Factory B.V.